Toenemende kans op regen- en onweersbuien

26-07-2021 LEMMER – Vooral in het zuidwesten vallen enkele buien. In de loop van de dag neemt ook elders de kans op felle buien toe. Daarbij kan het onweren, hagel en flink plenzen. Tijdens droge momenten schijnt de zon en wordt het 21-25 graden. Vanavond doven de buien geleidelijk uit en vannacht is het op een enkele bui na droog. Morgen start de dag droog en vrij zonnig, maar later trekken vanuit het zuidwesten opnieuw regen- en onweersbuien over. De dagen daarna blijft het wisselvallig. Met maxima rond 20 graden is het aan de koele kant.

Vanochtend komen in kustprovincies stapelwolken voor en met name in het zuidwesten ontstaan enkele buien. Bij deze buien kan een klap onweer of hagel voorkomen. Landinwaarts start de dag vrij zonnig en meest droog, maar geleidelijk komen ook hier steeds meer stapelwolken tot ontwikkeling en de kans op een bui neemt toe. Eerst waait het nauwelijks uit een overwegend zuidoostelijke richting. De wind trekt aan en draait naar het zuidwesten.

Vanmiddag ontstaan verspreid over het land enkele felle buien. Daarbij kan het onweren, hagelen en flink doorregenen. Niet overal komt het deze middag tot een bui en tijdens droge perioden bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon en stapelwolken. Houd de radar in de gaten als je naar buiten gaat en neem naast je zonnebril voor de zekerheid een paraplu mee. De temperatuur stijgt daarbij naar 21 à 22 graden op de Zeeuwse eilanden en langs de westkust. Boven land warmt het met zonnige perioden sneller op en tijdens het warmste moment van de dag wordt het 24-25 graden. De wind is overwegend matig uit het zuidwesten. Aan zee staat een vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind. Tijdens een bui trekt de wind tijdelijk even aan en het koelt ook enkele graden af.

Vanavond doven de buien geleidelijk uit, maar volledig droog wordt het niet en verspreid over het land kan nog een enkele bui overtrekken. Vannacht maakt vooral het noorden en noordoosten nog kans op buien. Elders is het overwegend droog met naast wolkenvelden ook ruimte voor enkele opklaringen. Tijdens opklaringen kan een mistbank of wat nevel ontstaan en het koelt af naar een graad of 15.

Morgenochtend is het op een enkele lokale bui na droog met geregeld ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend komen stapelwolken tot ontwikkeling en vanuit het zuidwesten neemt de kans op regen- en onweersbuien weer toe. Aan het einde van de ochtend krijgen het zuidwesten en zuiden waarschijnlijk als eerste met buien te maken. Er staat een matige zuidwestenwind. Aan zee en rond het IJsselmeer kan het soms vrij krachtig waaien, windkracht 5.

Morgenmiddag trekken de buien grofweg van zuidwest naar noordoost over het land. Vooral in het oosten en zuidoosten kunnen deze buien fel uitpakken met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. Op plaatsen waar het droog blijft is het prima zomerweer met een afwisseling van zon en stapelwolken. Er staat een overwegend matige zuidwestenwind en tijdens buien kan de wind tijdelijk even uithalen. De meeste wind is voor de kustgebieden en daar waait het vrij krachtig. De temperatuur valt een fractie lager uit dan maandag en het wordt tijdens droge momenten 21 graden aan zee tot hooguit 23 graden langs de oostgrens.

Morgenavond verlaten de meeste buien ons land via het noordoosten en vanuit het zuidwesten wordt het op steeds meer plaatsen droog. Tijdens de nacht naar woensdag koelt het af naar ongeveer 15 graden. Omdat het behoorlijk blijft waaien, is de kans op mistbanken klein.

Woensdag blijven we te maken houden met een wisselvallig weertype. De dag start droog met geregeld ruimte voor de zon, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken en uit deze stapelwolken komen verspreid over het land enkele buien tot ontwikkeling. Deze buien zijn waarschijnlijk wel minder pittig dan eerder deze week. In de middag stijgt de temperatuur naar 21 graden in het westen tot 23 graden in het oosten en daarbij staat een matige zuidwestenwind.

Deze temperaturen zijn aan de koele kant voor deze tijd van het jaar, maar wanneer de zon even schijnt tijdens droge perioden kan het best aangenaam zijn. Later op de dag nemen de buien in aantal en activiteit af en in de avond is het geregeld droog en nog vrij zonnig. Ideaal dus om nog even een wandelingetje te maken. Een extra laagje kleding is wel aan te raden, want in de avond duikt het kwik snel onder 20 graden.

Donderdag verandert er weinig en het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zonnige momenten, wolken en enkele buien die verspreid over het land kunnen ontstaan. De temperatuur doet geleidelijk wel een stapje terug en met maxima rond 20 graden is het aan de frisse kant voor het einde van deze julimaand.

De dagen daarna blijven we te maken houden met licht wisselvallig zomerweer. Dagelijks kunnen enkele buien ontstaan, maar er zijn ook geregeld droge momenten met ruimte voor de zon. Met middagtemperaturen van een graad of 20 is het aan de koele kant. Vooral in de noordelijke helft van het land kan het daarbij ook stevig waaien.