Topkok Reitse Spanninga sabreert ’t Schippershuis tot lid van culinaire vereniging Euro-Toques

12-10-2021 TERHERNE – De Brabantse en Hollandse leden van het bestuur van Euro-Toques moeten gistermiddag raar opgekeken hebben tijdens de officiële opname (inauguratie) van de 28-jarige restaurant- en hotelhoudster Suzanne Kloosterman van ’t Schippershuis Terherne in hun culinaire vereniging. Uiteraard wisten ze wel wie ze in huis hadden gehaald, maar niet dat de Friezen geen liefhebbers zijn van lange toespraken en langdurig officieel gedoe.

Ceremoniemeester en gastronoom Reitse Spanninga uit het naburige Joure probeerde ‘Prins Carnaval’ uit Den Bosch en zijn ‘mutsen’ — toques zijn koksmutsen — in het gareel te houden, maar de Brabanders bleken goed bewapend. Halverwege de plechtigheid werd zelfs een vlijmscherpe sabel getrokken en kon Reitse kiezen: jouw kop eraf of die van de champagnefles.

Slim
Reitse bezweek voor de rituelen: hij koos voor het wegkappen van de bovenkant van de fles met kurk, door hemzelf, waarop de Friese sabreur per oorkonde werd benoemd tot bevriende relatie van Euro-Toques. Slimme lui, die zuiderlingen, want met hem voegen ze unieke kennis van de Friese kookkunst aan de fragiele Franse keuken toe. De Friezen hebben immers al heel lang ervaring met ambachtelijk koken met om de hoek geoogste natuurlijke ingrediënten onder een schone hemel zonder die Michelin kenmerkende rubberlucht.

Om die originele, frisse, fruitige en door en door eigenwijze kookwijze te evenaren kunnen Euro-Toques restaurants nu bij vriend Spanninga aankloppen. Hij was met met zijn vrouw Tryntsje 30 jaar eigenaar van het fameuze restaurant ’t Plein in Joure (deden ze in 2018 van de hand) en was oprichter — en is nog steeds promotor — van Fryslân Culinair. Suzanne Kloosterman, ook exploitante van de Tsjerke (kerk) in Terherne, al vier keer uitgeroepen tot mooiste trouwlocatie van Nederland, had ook bij het tien leden tellende samenwerkingsverband van Friese restaurants gekund, maar zij en haar internationaal georiënteerde chef-kok Mark van Noord kozen voor de grote uitdaging: voldoen aan de strenge eisen van Euro-Toques en je houden aan de Code van Eer.

Code van Eer
“Leden van Euro-Toques Nederland staan voor de diversiteit van producten, de gevarieerdheid van smaken en bieden de consument persoonsgebonden kwaliteitsgerechten” luidt het liedje. Maatwerk en minder Hanos en Sligro dus en daardoor wat prijziger. Euro-Toques is anti fast food: “De producten die in de keuken van Euro-Toques Nederland worden gebruikt zijn zoveel mogelijk natuurzuiver, traceerbaar en ambachtelijk geproduceerd, waarop onaangekondigd gecontroleerd wordt. Leden maken gebruik van seizoensgebonden producten teneinde de natuurlijke cycli te respecteren en authentieke smaken te garanderen.”

Suzanne en haar 90 (!) full- en part-time medewerkers staan al sinds 16 februari 2018, toen zij ’t Schippershuis en de Tsjerke overnam, voor lekker lokaal. Het team zal daarom vrij makkelijk aan de eisen van Euro-Toques Nederland kunnen voldoen. Maar, zo bleek gisteren, wil kok Mark van Noord de lat nog hoger leggen: Terherne in de kijker spelen van fijnproevers uit heel Europa via Euro-Toques International.