Twee derde Nederlanders denkt geen laaggeletterde te kennen

07-09-2021 LEMMER – Twee derde van de Nederlanders geeft aan zelf geen laaggeletterde te kennen. Dat blijkt uit onze enquête. Dit is opvallend, omdat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 1 op de 6 volwassenen. Schaamte en taboe spelen een grote rol. Laaggeletterden houden het vaak jarenlang geheim, zelfs voor familie, vrienden en collega’s. Vier mensen stappen nu naar voren en vertellen hun geheim aan een goede vriend. Dat doen ze vandaag, bij de start van de Week van Lezen en Schrijven, in een korte film. Zo vragen zij aandacht voor het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Door de coronacrisis is dit extra urgent, want veel laaggeletterden zijn gestopt met leren. Extra actie is nodig om hen weer te bereiken. 

Verhalen onthuld in film
In de film vertellen vier cursisten, Naziha, Saida, Violeta en Henriques, voor het eerst aan een goede bekende, buurman, collega of beste vriendin dat zij moeite hebben met lezen en schrijven. De bekenden zijn allemaal met stomheid geslagen dat ze al die jaren, bij sommigen tientallen jaren, niets merkten tijdens de vriendschap. De vier cursisten hebben inmiddels 1.001 creatieve oplossingen en trucs om hun laaggeletterdheid te verbergen.

Herkenning
Het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid is een belangrijke stap om laaggeletterden te vinden en verder te helpen. Dat is urgent, want de impact van 1,5 jaar coronacrisis op het onderwijs voor laag-geletterden is enorm. Dit bleek uit een rapport welke afgelopen week gepubliceerd werd. Veel cursussen op locatie stopten of werden online gegeven. Daardoor haakten heel veel cursisten af. Ze hadden vaak geen goede laptop of computer. Of ze hadden minder digitale vaardigheden om de online lessen te volgen. Daarnaast meldden aanzienlijk minder nieuwe mensen zich aan voor een cursus. Daarom starten we vandaag een campagne onder de naam ‘Eén van deze mensen’. Die richt zich op het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid.  

17e Week van Lezen en Schrijven
Van maandag 6 tot en met zondag 12 september vindt opnieuw de Week van Lezen en Schrijven plaats. Honderden gemeenten, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties in het hele land organiseren activiteiten om aandacht te vragen voor het leren van basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden).

We organiseren vier online kennissessies voor verschillende doelgroepen, van taalvrijwilligers tot beleidsmedewerkers. Die sessies gaan over onderwerpen als het herkennen van laaggeletterdheid en een integrale aanpak in gemeentelijk beleid. Op woensdag 8 september nodigt de stichting Kamerleden uit voor het spelen van onze Escape Koffer bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Zo kunnen zijn zelf te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Deze themaweek heeft een speciale ambassadeur: Tyrell Malacia. Hij is voetballer bij Feyenoord en deze week de Oranje-debutant. Hij is een fanatiek lezer en wil juist laaggeletterde jongeren aansporen om hun schaamte opzij te zetten.