Vanuit het Noordwesten vaker droog

27-05-2021 LEMMER – Aanvankelijk is het grijs en regenachtig, maar vanuit het noordwesten wordt het geleidelijk vaker droog en kan de zon af en toe doorbreken. Met 13-15 graden is het fris. Komende dagen wordt het volop lente met veel zonneschijn en oplopende temperaturen. Dit weekend kan het in het zuidoosten 20 graden worden en volgende week gebeurt dat op veel plaatsen. Daarbij is het droog.

Vanochtend heeft een groot deel van het land met regen te maken en is het grijs. In Zeeland en het westen van Brabant verloopt de ochtend droog en kan de zon af en toe doorbreken. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het noordwesten vaker droog, maar bewolking blijft het weerbeeld overheersen. In de regen is het slechts 9 à 10 graden en daarom is het fijn om een warme jas aan te hebben. Door de matige wind uit het westen tot noordwesten voelt het nog een paar graden frisser aan.

Vanmiddag trekken enkele buien over het land, vooral over het midden, oosten en noorden. Aanvankelijk is er vrij veel bewolking, maar in de loop van de middag breekt de zon vanuit het noordwesten steeds vaker door. In de kustgebieden wordt het dan zelfs stralend zonnig. Bovendien nemen de buien in de loop van de middag af en wordt het op de meeste plaatsen droog.

De maxima komen uit op 13 graden in het noordwesten tot ruim 15 in het zuidoosten en daarmee is het fris voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen van 17-20 graden zijn eind mei gebruikelijk. In het binnenland staat een matige noordwestenwind. Aan zee waait het vrij krachtig.

Vanavond klaart het vanuit het noordwesten breed op en is de zon nog een tijd te zien. Aan het begin van de avond is in het oosten nog kans op een bui, maar al snel wordt het overal droog. De wind neemt af en daarmee gaan we een rustige nacht tegemoet.

Komende nacht waait het nauwelijks. Het koelt flink af en in combinatie met de vele regen die is gevallen kan op verschillende plaatsen dichte mist ontstaan. De minima komen uit op 3-5 graden. Waar het lange tijd helder is kan de temperatuur nog een graadje lager uitpakken.

Morgenochtend vroeg komt verspreid over het land dichte mist voor. Met zonsopkomst wordt het zicht beter en rond 9:00 uur is de mist waarschijnlijk verdwenen. In de tweede helft van de ochtend schijnt de zon volop en in het zuiden zijn dunne sluierwolken te zien.

Morgenmiddag is het heerlijk lenteweer. Er is veel zonneschijn en er ontstaan enkele stapelwolken. De meeste stapelwolken zijn voor het noorden en oosten. Ook trekken sluierwolken over het land, maar daar schijnt de zon op de meeste plaatsen makkelijk doorheen. In het zuiden kan de sluierbewolking wat dikker zijn, met soms een waterig zonnetje tot gevolg. Waarschijnlijk blijft het droog, al is een enkel licht buitje in het oosten niet uitgesloten.

De temperatuur stijgt naar 16 graden in het noordwesten tot ruim 19 in het zuidoosten. Er staat nauwelijks wind en in combinatie met het vrij zonnige en warme weer, voelt het een stuk warmer aan dan we van de afgelopen tijd gewend zijn. Je jas kan ’s middags dan ook prima uit.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen en vooral in het zuiden ook sluierwolken. De sluierwolken geven de bijna volle maan een wazige gloed. Misschien kun je zelfs een kring om de maan spotten. De temperatuur daalt naar 4-7 graden. Plaatselijk kan mist ontstaan.

Zaterdag verdwijnt eventuele mist aan het begin van de ochtend snel en krijgen we opnieuw veel zon. Er ontstaan stapelwolken, maar het blijft overal droog. Het wordt 16 graden in het noorden tot lokaal 21 in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige noordenwind en die maakt het in de kustgebieden voor het gevoel aan de frisse kant. Wel is het heerlijk weer voor een strandwandeling en diep in het binnenland kun je prima in T-shirt op pad.

Zondag kun je wederom genieten van het droge, vrij zonnige en warme lenteweer. De maxima komen uit op 17-22 graden, met de hoogste waarden in het zuiden. Al met al is het heerlijk weer om buiten te zijn en bijvoorbeeld een terrasje te pakken, of om een lekkere wandeling of fietstocht te maken. Wel is het oppassen voor de hoge zonkracht. Met zonkracht 7 kan een lichte huid al in 10-20 minuten verbranden.

De dagen daarna houdt het mooie weer aan en stijgt de temperatuur op veel plaatsen naar ruim 20 graden. Het is zelfs niet uitgesloten dat het in het zuidoosten in de loop van volgende week lokaal wel 25 graden wordt. De zon schijnt volop en blijft het droog.