Vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen zon

18-11-2020 LEMMER – Vanuit het zuiden breekt de zon flink door en wordt het aangenaam najaarsweer. Met 13-16 graden is het vandaag zeer zacht voor de tijd van het jaar. Later neemt de bewolking vanuit het westen toe en vanavond en vannacht volgt een beetje regen. Morgen is het onstuimig met veel wind en buien. Het wordt 11-12 graden. Vrijdag is de koudste dag van de week met slechts 8 graden. Komend weekend wordt het 10-12 graden. Daarbij is het bewolkt en kan wat regen vallen.

Vanochtend breekt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen de zon door. In Drenthe en Groningen klaart het pas aan het einde van de ochtend op. De wind is matig en waait uit het zuiden tot zuidwesten. Op de Wadden waait het vrij krachtig, 5 Bft.

Vanmiddag is het zonnig. Aan het einde van de middag neemt in het westen de bewolking wat toe, maar het blijft nog droog. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, vlak aan zee (vrij) krachtig.

De maximumtemperatuur varieert van 13 graden in het noorden tot 16 graden in het zuidoosten. Hiermee is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen van 9-10 graden zijn gebruikelijk half november.

Vanavond raakt het vanuit het westen overal bewolkt en in de tweede helft van de avond en het begin van de nacht trekt van west naar oost een gebied met lichte regen over het land. Hierachter klaart het vanuit het westen weer breed op. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. De zuidwestenwind neemt vannacht flink toe en wordt hard tot mogelijk stormachtig aan de westkust. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Morgenochtend is er mix van stapelwolken en zon. Aanvankelijk komen vooral in het noordwesten enkele buien voor, maar gedurende de ochtend neemt in het hele land de buienkans toe. Hier kunnen pittige exemplaren tussen zitten met mogelijk hagel en een klap onweer. De wind waait uit het zuidwesten tot westen en is matig tot vrij krachtig. Aan zee is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft met soms zware windstoten tot circa 80 km/uur.

Morgenmiddag draait de wind naar het noordwesten en blijft het onstuimig, vooral in de kustprovincies. Het weerbeeld is aanvankelijk nog zeer buiig, maar vanuit het noordwesten wordt het geleidelijk droger. Tussen de buien door wordt het maximaal 11-12 graden en in de tweede helft van de middag zet de temperatuur een daling in. Door de wind voelt het bovendien een aantal graden kouder aan.

Morgenavond is het wisselend bewolkt met soms brede opklaringen. Vanaf de Noordzee trekken enkele buien over de kustprovincies. Ook in de nacht naar vrijdag is vooral in het noorden en westen kans op enkele buien. Hier wordt het niet kouder dan 3-5 graden. In de zuidoostelijke helft van het land is het overwegend droog met brede opklaringen en kan het kwik zakken richting het vriespunt.

Vrijdag is het een groot deel van de dag op de meeste plaatsen droog. In de ochtend schijnt af en toe de zon, in de middag raakt het vanuit het westen geheel bewolkt. Aan het einde van de middag en in de avond neemt de kans op regen toe. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden en er waait een matige zuidwestenwind.

Zaterdag wordt een bewolkte dag. Er is kans op een beetje (mot)regen, maar veel zal het niet voorstellen. Met 10-12 graden wordt het iets warmer dan vrijdag en er waait een stevige zuidwestenwind.

Ook zondag zien we de zon niet of nauwelijks. Er kan iets meer regen vallen dan zaterdag en het wordt opnieuw circa 11 graden.

Na het weekend is het aanvankelijk overwegend droog weer met maxima rond 10 graden. Er zijn perioden met zon, maar ook soms bewolkte dagdelen. Na volgende week woensdag neemt de neerslagkans iets toe en wordt het een graadje kouder. In een nacht met opklaringen kan het kwik dan een keer zakken tot het vriespunt.