Vanuit het zuiden regen- en onweersbuien

28-06-2021 LEMMER – Van zuid naar noord trekken in de loop van de dag enkele stevige buien over het land. Daarbij is kans op onweer, hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. Voor de buien uit wordt het 25 graden in het zuiden tot plaatselijk 29 graden in het oosten en noordoosten. In het westen wordt het 20-24 graden. Vanavond en vannacht is het tijdelijk zo goed als droog, maar morgen komt het wederom tot enkele buien. Woensdag en donderdag is het een stuk koeler met 17-20 graden. Naast wolkenvelden en zon blijft de kans op enkele buien bestaan.

Vanochtend bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Op de meeste plaatsen verloopt de ochtend droog. Met de zon erbij warmt het snel op en aan het einde van de ochtend is het al 20 tot 23 graden. Alleen aan zee is het een paar graden koeler. Tegen het middaguur stijgt in het zuiden de kans op de eerste regen- en onweersbuien.

Vanmiddag trekken enkele stevige regen- en onweersbuien van zuid naar noord over het land. Bij buien is kans op hagel, windvlagen en veel regen in korte tijd. Plaatselijk zou hierdoor wateroverlast kunnen ontstaan. De buien trekken als eerste over de zuidelijke helft en daar komt de maximumtemperatuur uit op een graad of 25. In het noordoosten arriveren de buien later en de temperatuur stijgt door naar 26 tot plaatselijk 29 graden. Door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig warm buiten. In de westelijke provincies wordt het 24 graden en in de kustgebieden vinden we de laagste maxima rond 20 graden.

Niet overal komt het deze middag tot een bui en tijdens droge perioden bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en stapelwolken. De wind komt eerst uit het noordoosten tot oosten en is zwak tot matig van kracht. Tijdens buien is kans op windvlagen en de wind wordt variabel van richting. Later op de middag wordt het in het zuiden als eerste weer overwegend droog.

Vanavond trekken de buien geleidelijk weg in noordelijke richting. In het zuiden en midden verloopt de avond op een enkele lokale bui na zo goed als droog. Het noorden heeft vooral aan het begin van de avond nog met enkele regen- en onweersbuien te maken voordat het hier later in de avond ook overwegend droog wordt.

Vannacht kan lokaal nog een enkele bui overtrekken. Op veruit de meeste plaatsen verloopt de nacht droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Tijdens opklaringen kunnen lokaal wat ondiepe mistbanken ontstaan. Het is een plakkerige nacht met een minimumtemperatuur tussen 15 graden in het westen tot 17 graden in het oosten.

Morgenochtend is het overwegend bewolkt en verspreid over het land kunnen enkele buien ontstaan. De wind komt uit het westen- tot noordwesten en is overwegend matig. In het noordelijk kustgebied kan het vrij krachtig waaien.

Morgenmiddag is het wisselvallig zomerweer met een afwisseling van wolken, zon en enkele buien. Vooral in het oosten en zuidoosten kan bij deze buien ook een klap onweer of hagel voorkomen. De wind uit noordelijke richting is boven land overwegend matig van kracht. In de kustgebieden kan het (vrij) krachtig waaien. Door een wind vanaf zee wordt het op de Waddeneilanden 18 graden. Elders stijgt de temperatuur naar 20 tot 24 graden met de hoogste waarden langs de oostgrens. Door de hoge luchtvochtigheid zal het nog altijd vrij broeierig aanvoelen.

Morgenavond doven de buien geleidelijk uit en op een enkele lokale bui na blijft het op de meeste plaatsen droog. Wolkenvelden en opklaringen bepalen het weerbeeld en koelt uiteindelijk af naar een graad of 14.

Woensdag is de warmte verdreven uit ons land. De temperatuur blijft steken op 17 graden aan zee tot 20 graden in de oostelijke helft van het land. Bewolking heeft vaak de overhand en slechts af en toe breekt de zon een tijdje door. Daarbij is kans op enkele buien en soms kan het ook langere tijd aaneengesloten regenen.

Ook donderdag is het nog vrij koel voor de tijd van het jaar met temperaturen tussen 17 en 20 graden. Het weerbeeld verandert weinig en naast een mix van wolkenvelden en zon kunnen ook enkele buien voorkomen.

De dagen daarna laat de verwachting geleidelijk iets oplopende temperaturen zien, maar van zomerse en tropische waarden lijkt voorlopig nog geen sprake. Tijdens het weekend komt de temperatuur rond 20 graden uit. Zon en wolken bepalen overdag het weerbeeld en daarbij is kans op een enkele regen- of onweersbui