Vanuit het zuiden zon, meeste plaatsen droog

26-03-2021 LEMMER – Er is een mix van zon en wolken en op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt 12-16 graden. Vanavond volgt vanuit het westen regen en vannacht en morgenochtend is het buiig. Daarbij is kans op een klap onweer, hagel en een vlok natte sneeuw. Met 8-10 graden is het fris. Vanaf zondag zit de temperatuur weer in de lift en na het weekend kan het bij veel zon ruim 20 graden worden.

Vanochtend zijn er wolkenvelden en komt het in de noordelijke helft tot een enkele bui. Geleidelijk breekt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen de zon door en wordt het overwegend droog. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken.

Vanmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Een enkel buitje is niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. In het westen en noordwesten kan vrij veel bewolking voorkomen en is de zon soms een tijdje niet te zien. Bovendien stijgt in het uiterste westen aan het eind van de middag de kans op een bui.

De maxima komen uit op 12 graden op de Wadden tot lokaal 16 graden in het oosten en zuidoosten. In het midden wordt het 14-15 graden. Daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen van 10-12 graden zijn eind maart gebruikelijk. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind. De wind maakt het voor het gevoel een paar graden frisser, maar uit de wind en in de zon voelt het echt lenteachtig aan.

Vanavond zijn er aanvankelijk opklaringen, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe en breidt een regengebied zich over het land uit. De regen bereikt het oosten pas aan het eind van de avond. Af en toe kan het flink plenzen en daarbij is ook kans op hagel en windstoten tot 70 km/uur.

Komende nacht trekt het regengebied naar Duitsland weg, maar droog wordt het niet. Vanuit het westen volgen namelijk al gauw nieuwe buien. Bij deze buien is kans op hagel en een klap onweer. Hier en daar is ook natte sneeuw mogelijk. Tussen de buien door klaart het op. De minima komen uit op 3-5 graden.

Morgenochtend is er een mix van zon en flinke stapelwolken. Felle buien met kans op een klap onweer, hagel en plaatselijk ook natte sneeuw trekken van west naar oost over het land. In het westen nemen de buien geleidelijk af, maar in het midden en vooral het oosten houdt de buiigheid waarschijnlijk de hele ochtend aan. Tijdens felle buien daalt de temperatuur naar een graad of 2 en maken windvlagen het guur; een groot verschil met de lenteachtige vrijdag! De maartse buien zorgen niet alleen voor guur weer, maar leveren ook mooie plaatjes op. Zo is er kans om regenbogen te zien en steken de witte buienwolken hel af tegen de strakblauwe lucht.

Morgenmiddag blijft er een afwisseling van zon en stapelwolken. Regionaal kunnen veel stapelwolken ontstaan en is de zon een tijdje niet te zien. De meeste zon is voor Zeeland en de kust van Zuid- en Noord-Holland. Daar kan de zon flink schijnen. Vooral in de oostelijke helft komen nog buien voor, maar gedurende de middag neemt de intensiteit en het aantal buien af. Dat gebeurt als laatste in het uiterste oosten en noordoosten. In het westen verloopt de middag zo goed als droog. De temperatuur stijgt naar 8 tot lokaal 10 graden en er waait een matige tot vrij krachtige westenwind. Aan zee is de wind krachtig.

Morgenavond neemt de wind af, wordt het droog en klaart het breed op. Daarbij geven sluierwolken de bijna volle maan een wat wazige gloed. In de nacht naar zondag koelt het af naar 2 graden in het oosten tot 5 à 6 in het westen.

Zondag laat het weerbeeld een mix van zon en wolken zien. De meeste bewolking is voor het noorden en daarbij is wat lichte regen of motregen niet uitgesloten. Veel stelt het niet voor. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Met 10 graden in het noorden tot 15 in het zuiden zet de temperatuur een stap omhoog ten opzichte van zaterdag. Wel maakt de vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind het voor het gevoel fris.

Maandag barst de lente los! De zon maakt overuren en in het zuidoosten kan het zelfs ruim 20 graden worden! Ook in de rest van het land is het lenteachtig met maxima van 16-19 graden. Alleen op de Wadden en op de stranden is het duidelijk frisser en wordt het 12-14 graden. Het blijft droog.

Dinsdag krijgen we nog zo’n prachtige lentedag. Het belooft stralend zonnig te worden en daarbij loopt de temperatuur op naar 17 tot lokaal 23 graden. Dat zijn maxima die flirten met recordwaarden voor 30 maart. Het blijft de hele dag droog en de wind is hooguit zwak tot matig van kracht. Daardoor is het voor het gevoel behoorlijk warm en is het lekker om ’s middags in T-shirt of blouse te lopen. Ook een korte broek of rok past perfect bij dit weertype. Met een graad of 5 is het in de vroege ochtend overigens nog wel behoorlijk fris en heb je je warme jas nog nodig.

Woensdag is het weerbeeld nog onzeker. Vanuit het noorden nadert namelijk een regengebied en die regen brengt koudere lucht met zich mee. Wanneer de regen ons pas in de avond bereikt, kan het in de middag nog 20 graden worden. Maar als het al in de ochtend begint te regenen, wordt het ’s middags hooguit 10 graden.

De dagen daarna is van lenteachtig weer geen sprake meer. De wind komt uit het noorden tot noordwesten en blaast koude lucht naar ons land. Overdag wordt het hooguit 7-10 graden en ’s nachts kan het licht vriezen. Het weerbeeld laat vrij veel wolkenvelden zien, maar ook zonnige momenten. Bovendien is dagelijks kans op enkele buien.