Vooral in zuiden en oosten nog regen

09-03-2021 LEMMER – Vooral in het zuiden en oosten valt nog enige tijd lichte regen of motregen. Geleidelijk trekt de regen weg en is er een mix van zon, wolken en vooral in het zuiden nog enkele buien. Het wordt 7-9 graden. Morgen start droog, maar in de loop van de dag neemt de kans op regen vanuit het westen toe. De periode woensdagavond tot en met zaterdag verloopt flink onstuimig met vooral donderdag grote kans op zware windstoten. De middagtemperatuur ligt veelal tussen 9 en 12 graden.

Er is veel bewolking en in het zuiden, midden en oosten van het land valt op veel plaatsen lichte regen of motregen.

Gedurende de ochtend wordt het vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen droog. Ook komt geleidelijk, vooral in de kustprovincies, de zon af en toe tevoorschijn. Het zuiden en oosten houden kans op een enkele bui. De wind is matig en waait uit het westen tot noordwesten. 

Vanmiddag is het op een paar buien in het zuiden en langs de oostgrens na droog. Opklaringen breiden iets verder uit over het land, maar de kustgebieden houden wat meer zonneschijn dan het binnenland. In het zuiden en oosten blijft het grotendeels bewolkt.

De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. Op de Wadden wordt het circa 6 graden. De noord(west)enwind is op de meeste plaatsen matig. 

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Tijdens een wat langere opklaring kan het in het oosten en noordoosten lokaal een graadje vriezen. Elders liggen de minima tussen +1 en +4 graden. Het wordt nevelig met lokaal een mistbank.

Morgenochtend is het droog en kan vooral in het oosten en zuiden de zon nog even schijnen. Vanuit het westen neemt de bewolking toe. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig, aan zee vrij krachtig.

Morgenmiddag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. In Limburg, de Achterhoek en Twente blijft het mogelijk tot het einde van de middag droog. De zuidwestenwind is in de oostelijke helft van het land matig, in het westen veelal vrij krachtig (5 Bft.) en aan zee krachtig tot soms hard (6-7 Bft.). De maximumtemperatuur varieert van 7 graden op de Wadden tot 10 graden in Limburg.

Morgenavond blijft het nat en onstuimig en ook in de nacht naar donderdag blijft het flink doorwaaien met buien. Kouder dan 6 graden wordt het op de meeste plaatsen niet.

Donderdag wordt een zeer onstuimige dag met buien die in sneltreinvaart van (zuid)west naar (noord)oost over het land trekken. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is landinwaarts veelal (vrij) krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind hard tot soms stormachtig (7-8 Bft.) met zware windstoten tot circa 100 km/uur. In het noordwesten kunnen de windstoten net boven 100 km/uur uitkomen. In het zuiden en oosten van het land zijn zware windstoten mogelijk tot circa 80 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk af.

Koud is het donderdag niet. Tussen de buien door wordt het 10 graden op de Wadden en 12-13 graden in het zuiden en oosten van het land.

Ook vrijdag is het wisselvallig met regelmatig buien. Het waait niet zo hard als donderdag, maar de zuidwester is wel nadrukkelijk van de partij. Aan zee waait het krachtig tot soms hard (6-7 Bft.). Landinwaarts is de wind matig of vrij krachtig (4-5 Bft.). Het wordt circa 10 graden en dat is een gebruikelijke middagtemperatuur voor half maart.

In het weekend blijft het herfstachtig met vrij veel wind en regelmatig regen. Vooral op zaterdag kan het af en toe flink doorplenzen. Zondag is er mogelijk wat meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. 

Ook maandag wordt mogelijk nog een behoorlijk natte dag. Daarna neemt de kans op een droger weertype toe met ook minder wind. De maxima komen uit op 9-12 graden en in de nachten daalt de temperatuur tot enkele graden boven het vriespunt. Dit zijn hele normale waarden voor de tijd van het jaar.