Voorlopige aanslag 2022

06-12-2021 LEMMER – In de komende tijd kunnen 4 miljoen Nederlanders hun voorlopige aanslag op de deurmat verwachten. De Belastingdienst heeft hierbij al veel gegevens zelf heeft ingevuld. Daarnaast heeft de belastingdienst de aftrekposten zo ingevuld dat er zo weinig mogelijk belasting hoeft te worden betaald. Daarbij wordt vooral gekeken naar Hypotheekrente en zorgkosten.

De belastingdienst doet dit om de voorlopige belastingaangifte makkelijker te maken. Overigens staan de aanvragers vrij om de verdeling alsnog anders te verdelen. De voorlopige aanslag zorgt ervoor dat mensen niet in één keer een groot bedrag hoeven te betalen wanneer de definitieve aanslag op de mat valt. Wie geld terugkrijgt van de fiscus kan door de voorlopige aanslag al eerder over dit geld beschikken.

Er wordt aangeraden om de voorlopige aanslag wel goed te controleren. Dit kan voorkomen dat iemand moet terug- of bijbetalen. Sommige mensen ontvangen de voorlopige aanslag automatisch, omdat de fiscus inschat dat ze anders relatief veel moeten bijbetalen bij de definitieve aanslag. Anderen kunnen zelf een voorlopige aanslag aanvragen.