Vrij zonnig en zomers warm

02-06-2021 LEMMER – De zon schijnt, maar vooral in het noordoosten is ook sluierbewolking zichtbaar. Later op de dag is in het zuiden, maar ook in het noordoosten stapelbewolking zichtbaar, maar het blijft droog. Het wordt 23 tot lokaal 29 graden. Morgen ontstaan vooral in de oostelijke helft een aantal stevige regen- en onweersbuien met kans op veel regenwater in korte tijd. Met 22 tot 27 graden voelt het drukkend warm aan. Vrijdag en zaterdag is nog kans op buien, vanaf zondag blijft het droog. De temperatuur blijft aangenaam.

De zon schijnt vanochtend uitbundig en er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. In het noordoosten is de bewolking wat dikker en heeft de zon het moeilijker. Er waait een zwakke tot matige oostenwind en de temperatuur stijgt snel. Om 11 uur is het al 19 graden in het noorden en 23 in het zuiden.

Vanmiddag blijft het vrij zonnig met hooguit wat sluierwolken. In het zuiden, maar ook in het noordoosten verschijnen aan het eind van de middag enkele stapelwolken, maar het blijft overal droog. De zonkracht is hoog en verbranding ligt op de loer. Smeer je dan ook goed is als je buiten vertoeft.

Er waait een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind en het wordt op veel plaatsen zomers warm met temperaturen van 25 tot 27 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg kan het 28, lokaal bijna 29 graden worden. In Groningen en Friesland, maar ook in de Kop van Noord-Holland wordt het maximaal 23 of 24 graden en op de Waddeneilanden wordt het 20 tot 22 graden.

Vanavond is het nog vrij zonnig. Alleen in het zuiden zijn stapelwolken zichtbaar en is kans op een lokale regen- of onweersbui. Het is nog lang aangenaam met om 21 uur temperaturen van 19 tot 23 graden. Pas na zonsondergang koelt het verder af. De minima komen vannacht uit op 12 tot 16 graden. In de loop van de nacht stijgt in het zuiden de kans op een lokale regen- of onweersbui.

Morgenochtend schijnt op veel plaatsen de zon. Er zijn ook wolkenvelden en lokaal is een bui mogelijk. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en het warmt weer snel op. Rond het middaguur is het 20 tot 23 graden.

Morgenmiddag komen vooral in de oostelijke helft van het land enkele stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Daarbij is kans op hagel en windstoten. Doordat de buien zeer traag trekken is ook kans op veel regenwater in korte tijd en de verschillen kunnen van plaats tot plaats groot zijn. In het westen van het land blijft het droog en schijnt geregeld de zon. Waaien doet het niet of nauwelijks en het is voor het gevoel drukkend warm. De temperatuur stijgt naar 22 tot 24 graden in het westen en naar 24 tot 26 graden in het binnenland. Langs de oostgrens kan het 27 graden worden.

Morgenavond is landinwaarts nog kans op een regen- of onweersbui, maar al vrij snel doven de buien uit en is het overal droog. De zon schijnt nog geregeld en ook in de nacht naar vrijdag is er een mix van wolken en opklaringen. Wel is grote kans op (dichte) mist. Het koelt af naar 13 tot 15 graden.

Vrijdag start de dag mogelijk grijs met nevel en mist, maar al vrij snel zijn er flinke perioden met zon. In de middag komen vooral in het midden en zuiden enkele buien tot ontwikkeling met kans op onweer en lokaal weer veel regenwater in korte tijd. De buien zijn wel minder actief dan donderdag. In het noorden en westen blijft het op veruit de meeste plaatsen droog. Er waait niet meer dan een zwakke wind uit richtingen tussen west en noord. De temperatuur stijgt naar 21 tot 23 graden in het westen en naar 24 of 25 graden in het binnenland. In het zuidoosten kan het 26 graden worden.

Zaterdag schijnt af en toe de zon, maar het komt ook tot enkele regen- en onweersbuien. Lokaal is weer veel regenwater in korte tijd mogelijk. Er waait een zwakke tot matige wind en het wordt 19 tot 22 graden met de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten.

Zondag blijft het droog en schijnt op veel plaatsen geregeld de zon. Met 20 tot 23 graden is het ook weer een graadje warmer.

Volgende week blijft het warm zomerweer met flinke zonnige perioden. De kans op een bui is klein. De temperatuur stijgt dagelijks naar waarden tussen 20 en 25 graden.