Weapons Instructor Course

01-06-2021 LEEUWARDEN – De Weapons Instructor Course (WIC) 2021 is officieel begonnen. In bijna 6 maanden worden 24 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen opgeleid tot wapeninstructeur. Voor het eerst nemen niet alleen vliegers, maar ook officieren uit andere dienstvakken deel aan de cursus van universitair niveau. De opleiding loopt nog tot en met vrijdag 22 oktober en vindt op en vanaf Vliegbasis Leeuwarden plaats.

6 opleidingen
In de WIC 2021 komen 6 opleidingen samen. In het verleden werd er al samengewerkt op F-16 en C-130 gebied. Dit jaar nemen ook F-35 vliegers, Patriot-operators, inlichtingenofficieren en Air Battle Managers deel. Het doel hiervan is meer integratie tussen de verschillende wapensystemen en ondersteunende diensten en het vergroten van de (tactische) kennis en vaardigheden van de deelnemers. De deelnemers kunnen zich niet opgeven voor de WIC, maar worden voorgedragen. Het is voor hen dan ook extra bijzonder om deel te mogen nemen. De cursisten starten met theoretische lessen, vanaf eind mei begint de vliegfase.

Ligging
Vliegbasis Leeuwarden is sinds de jaren 50 het kenniscentrum op het gebied van schietoefeningen en jachtvliegoperaties. Dit komt door de strategische ligging dichtbij de oefengebieden boven de Noordzee en het bestaande militaire luchtruim boven het noorden van Nederland. Maar ook vanwege de uitgebreide faciliteiten op de vliegbasis en de nabijgelegen Vliehors range. Gecombineerd met de, binnen Europa, toonaangevende expertise van het personeel op het gebied van jachtvliegoperaties, is en blijft Vliegbasis Leeuwarden de meest geschikte locatie voor de weapons school en de WIC.