Vrij zonnige en warme lentedag

31-03-2021 LEMMER – De zon schijnt vandaag volop, maar geleidelijk neemt de hoeveelheid Saharastof hoog in de lucht steeds verder toe. Daardoor is de lucht niet diepblauw en is de zon later vanmiddag mogelijk wat flets. Met 18-23 graden is het desondanks een uitzonderlijk warme dag. Komende dagen zorgt een noordenwind voor kouder weer. Vrijdag en zaterdag wordt het 8-13 graden. Het blijft droog en er zijn zonnige perioden en wolkenvelden.

Vanochtend schijnt de zon volop, maar vanuit het westen neemt de hoeveelheid Saharastof hoog in de lucht geleidelijk toe. Daardoor is de hemel niet meer diepblauw. Gedurende de ochtend zorgt de krachtige zon ervoor dat de temperatuur met flinke stappen omhoog gaat. Tegen het middaguur is het al 16 graden in het noorden tot 21 in het zuiden.

Vanmiddag blijft het zonnig, maar omdat de hoeveelheid Saharastof steeds verder toeneemt, wordt de lucht een beetje melkachtig. Bovendien bereiken sluierwolken het westen in de loop van de middag. In combinatie met het stof in de lucht kan de zon in de late namiddag een waterige aanblik krijgen. Het blijft de hele dag droog.

Het Saharastof tempert de temperatuurstijging in de loop van de middag. De maxima komen uit op 18 graden in het noorden tot 23 in het zuiden en zuidoosten. In het midden wordt het circa 21 graden. Wanneer de hoeveelheid stof in de lucht meevalt, kan het een paar graden warmer worden. Mocht dat het geval zijn dan stijgt de temperatuur in het zuidoosten naar maar liefst 25 graden! Dat zou bijzonder zijn, want een zomerse dag is in maart sinds de metingen begonnen slechts één keer eerder voorgekomen.

Er staat en zwakke zuidwestenwind. Omdat er weinig wind staat, voelt het behoorlijk warm aan. Het is dan ook echt ‘kortebroekenweer’ vandaag en je jas heb je vanmiddag niet meer nodig. Aan zee steekt een zeewind op, waardoor het aan de stranden afkoelt naar een graad of 14.

Vanavond kleurt de lucht door al het Saharastof mooi oranje en kun je genieten van een prachtige zonsondergang. Tot de zon ondergaat, is het buiten nog behoorlijk zacht met om 20:00 uur nog steeds temperaturen van 16-20 graden. Na zonsondergang daalt het kwik rap. Komende nacht komen de minima uit op 5-9 graden. Daarbij is er een mix van wolkenvelden en opklaringen.

Morgen komt het uitzonderlijk warme lenteweer ten einde. Er steekt een frisse noordenwind op en die zorgt ervoor dat de temperatuurverschillen groot zijn in ons land. In het uiterste noorden wordt het hooguit 9 graden, terwijl het in het uiterste zuiden nog 22 graden kan worden! In het midden komen de maxima rond 15 graden uit. In de loop van de middag daalt de temperatuur door de toenemende noordenwind overal een paar graden. Het waait matig boven land en aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Het weerbeeld laat in de ochtend een mix van wolkenvelden en zonnige perioden zien. In de middag wordt het in het midden en zuiden steeds zonniger. Het noorden kan op dat moment te maken krijgen met wolkenvelden die vanaf de Noordzee het land op komen. Het blijft droog.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het op de meeste plaatsen helder. Het koelt flink af en de minima komen uit op 1-3 graden. Op beschutte plekken kan het aan de grond licht vriezen, maar glad wordt het daar niet van.

Vrijdag zit de wind nog steeds in de noordhoek. Daardoor wordt het maximaal 8 graden in het noorden tot 12 in het zuiden. Het waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig. Daardoor is het voor het gevoel nog een paar graden frisser en wanneer het bewolkt is zelfs ronduit kil. Er trekken wolkenvelden over het land, maar tussendoor zijn er ook zonnige perioden. De meeste zon is voor het zuiden. Het blijft de hele dag droog.

Zaterdag is het prima weer om buiten een wandeling te maken, want het wordt een droge dag en daarbij wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Regionaal kunnen veel stapelwolken ontstaan, waardoor het een tijdje grijs is. De meeste zon is voor het noordoosten. Er staat minder wind dan de voorgaande dagen. Het waait zwak tot matig uit het noordoosten. Het wordt 10-12 graden.

Zondag, eerste paasdag, lijkt het tijdelijk wat zachter te worden met maxima van 11-14 graden. Hoe zacht het precies wordt, is nog onzeker. Wanneer er een zuidenwind opsteekt kan het kwik oplopen naar 12-16 graden, maar bij een westen- of noordwestenwind wordt het hooguit 10 graden. Hoe zacht of fris het ook wordt, het is hoe dan ook mooi weer met flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Prima weer dus om buiten een wandelingetje te maken, of eieren te zoeken.

Vanaf maandag, tweede paasdag, krijgen we met guur weer te maken. Een noordwestenwind blaast winterse buien met kans op hagel en natte sneeuw naar ons land. Daarbij komen de maxima tussen 5 en 10 graden uit. Dat is een stuk kouder dan normaal, want temperaturen van 11-14 graden zijn begin april gebruikelijk. Er is een kleine kans, slechts 30%, dat de maxima komende weken op normaal of boven normaal uitkomen.