Wat een schijtzooi!

11-11-2021 LEMMER – Vanochtend toen ik mijn kinderen naar school bracht konden we weer laveren langs de hondenpoep. Mijn dochter stelde, vol afgrijzen, weer de vraag, waarom ruimen mensen dit niet op? Een simpele vraag, maar met een lastig antwoord, want ook ik begrijp het niet. Je hebt een hond, je weet dat ze poepen, je wilt dit liever niet in de achtertuin, dus je laat je hond uit en ik zou dan denken dan ruim je het ook op, zodat een ander er geen last van heeft, maar blijkbaar denkt toch een categorie ‘het is mijn probleem niet’. Dan laat je je hond dus zonder pardon schijten op de stoep. Een stoep waar dagelijks honderden mensen langskomen.

Als wij ’s ochtends dikke pech hebben en niet opletten, dan heeft mijn dochter dus weer eens een poepschoen, als ze naar school gaat. Dan sta ik dus weer, als ouder, met een stokje de poep van haar schoen te poetsen, omdat ik ook niet wil dat het door de hele school komt. Met je ontbijt net op, kan ik zeggen dat het geen lekker begin van de dag is. Ik ben dan blij dat ik geen kinderwagen meer hoef te drukken, want het is in het verleden ook menigmaal voorgekomen dat de banden van de kinderwagen eronder zaten. Wat krijg je dan? Als je pech hebt, kom je thuis met stront onder de banden, dan kun je vervolgens niet de kinderwagen in huis doen, met je in slaap gevallen kind, want die wil je graag door laten slapen.

Je krijgt dan verschillende keuzes, laat ik mijn kind buitenstaan in de strontkar, ga ik het eerst weer poetsen of zet ik mijn kind met poepwagen en al, gewoon in huis neer. Degene die dus vanochtend of vannacht te beroerd is geweest om de stront van zijn eigen hond op te ruimen, bezorgd een ander menig probleem. Je maakt toch de keuze om een hond te nemen en daar zitten verantwoordelijkheden aan vast,  maar ik begrijp echt niet dat je vervolgens een ander opzadelt met een probleem.

Laatst las ik een bordje van een mevrouw hier verderop, die een groenstrookje naast haar tuin heeft, met het verzoek om niet meer honden in haar tuin te laten schijten. Het moet toch niet gekker worden zeg! Een tijd terug las ik het verhaal van een mevrouw die in de steegjes richting de EA Borgerstraat in Joure, zelf maar was begonnen om poep te ruimen. Chapeau voor deze mevrouw, maar het zou toch niet moeten!

Binnen onze gemeente betalen we geen hondenbelasting, in naastgelegen gemeente Heerenveen wel, nou misschien moet dat hier ook maar gebeuren, voor degenen die niet het fatsoen hebben om hun eigen shit op te ruimen. Tsjahh wie moet dit in de gaten gaan houden, de wijkagent zie ik hier nooit en ja het wordt gezien als een klein probleempje. Nou ik denk dat dit kleine probleempje steeds groter wordt. In coronatijd hebben meer mensen een huisdier genomen, vorig jaar was er zelf een run op puppy’s en kittens. Wilden we eerst absoluut geen zwarte kat, kwam er plotseling een zwarte kat in de reclame van de staatsloterij en dacht men dat dit geluk zou kunnen brengen, dus wilde iedereen een zwarte kat.

Nu heb je menig ‘spijtbaasje’ dat een nieuw thuis zoekt voor hun coronapuppy, want ze hadden er toch niet zo goed over nagedacht. Misschien is dit het excuus dat we nu meer poep hebben, omdat deze mensen niet weten hoe ze het op moeten ruimen, zou dat kunnen? Een te makkelijk excuus. Terwijl de gemeente zich bezighoudt met voor hen belangrijke zaken als de begroting, is dit misschien ook eens belangrijk. Het zijn de kleine, doch grote probleempjes van de gewone burger. Misschien moet de gemeente eerst dit eens oplossen, in plaats van alleen maar grote projecten aan te pakken.

Door het plaatsen van meer poepcontainers, misschien poepscheppen te verspreiden, eens een wijkagent zichtbaar op straat te laten zijn, zou ook het probleem misschien een beetje opgelost kunnen worden. Gemeentewerkers niet alleen maar te laten vegen of te laten snoeien, maar eens, hoe vies het ook is, poep te laten ruimen, op stoepen en stegen richting scholen in ieder geval en bij speeltuinen? En wat zou het toch ook fijn zijn als hondeneigenaren die te beroerd zijn om de eigen stront van hun hond op te ruimen, eens denken aan een ander en hun verantwoordelijkheid nemen. Een strontvrije stoep begint bij de eigenaar!

Vrouwtje-hak-op-de-tak