Waterkoud en regen vanuit het zuidwesten

11-12-2020 LEMMER – Een regengebied breidt zich gedurende de dag noord-oostwaarts over het land uit. Daarbij is het waterkoud met 1 tot 3 graden. Komende dagen wordt het beduidend zachter en na het weekend kan het zelfs ruim 10 graden worden. Daarbij is dagelijks kans op regen en kan het soms stevig waaien.

Vanochtend raakt het vanuit het zuidwesten bewolkt en breidt een regengebied zich langzaam over de zuidwestelijke helft van het land uit. Veel plaatsen houden het dan ook een groot deel van de ochtend droog en in het noordoosten is de zon zelfs nog een tijd te zien.

Het kwik loopt langzaam op. Rond 9:00 uur ligt de temperatuur in het midden, oosten en noorden net boven het vriespunt met 0 tot +1 graad en is het in Zeeland al +5 graden. Aan het eind van de ochtend is dat 5 graden in Zeeland en 1 à 2 in de rest van het land. De wegdektemperatuur ligt boven het vriespunt en daarom verwachten we geen gladheid. De matige zuidoostenwind maakt het waterkoud, zeker wanneer het regent.

Vanmiddag breidt het regengebied zich verder noord-oostwaarts uit. De intensiteit van de regen neemt wel steeds verder af en de droge momenten worden ook langer. Er valt voornamelijk lichte regen of motregen. De regen bereikt Groningen waarschijnlijk pas aan het eind van de middag.

Het blijft waterkoud met een middagtemperatuur van 2 à 3 graden. In Zeeland is het minder koud en loopt het kwik op naar circa 5 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten. In het Waddengebied en op het IJsselmeer kan het vrij krachtig waaien. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur onder het vriespunt.

Vanavond is het overwegend bewolkt en valt af en toe lichte regen of motregen. In uiterste zuiden en zuidwesten loopt de temperatuur geleidelijk verder op en de maxima worden pas aan het eind van de avond bereikt. Tegen middernacht is het 5 graden in Maastricht en 7 graden in Vlissingen. In het westen, midden, noorden en oosten is het dan nog steeds koud met +1 tot +3 graden.

Komende nacht blijft bewolking overheersen en kan hier en daar wat regen vallen. De minima komen uit op 2 graden in het noordoosten tot 6 in het zuidwesten.

Morgenochtend is het grijs en daarbij is kans op een enkele bui. Mogelijk is lokaal een streepje zon te zien, maar veel stelt het niet voor.

Morgenmiddag blijft veel bewolking aanwezig en kan plaatselijk een glimp van de zon op te vangen zijn. Er is kans op enkele buien, maar veel plaatsen houden het grotendeels droog. In de loop van de middag neemt de buienkans in het zuiden en zuidwesten toe. Het wordt 4 graden in het noordoosten tot 8 in het zuidwesten. Daarmee is het duidelijk zachter dan de voorgaande dagen. Er staat weinig wind. Het waait over het algemeen zwak uit het zuiden tot zuidwesten.

Morgenavond trekken voornamelijk over het westen en zuiden enkele buien, maar ook elders is een bui mogelijk. In de nacht naar zondag neemt de buienkans af en kan het vanuit het zuidwesten regionaal opklaren. Op veel plaatsen is het flink nevelig en lokaal kan het ook mistig zijn. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. Wanneer het breed opklaart daalt de temperatuur naar circa 2 graden.

Zondag zijn er zonnige perioden, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. Het noorden en oosten maken in de ochtend nog kans op een bui, maar de middag verloopt waarschijnlijk in het hele land droog. In de avond neemt de kans op wat gespetter weer toe, maar veel zal het niet zijn. De maxima komen uit op een graad of 7.

Maandag is kans op regen en heeft bewolking de overhand. Bovendien waait het stevig. De temperatuur loopt op naar 9-11 graden en daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van 5-7 graden zijn halverwege december gebruikelijk.

De dagen daarna blijft het wisselvallig en zacht. Dagelijks is kans op regen en soms staat er ook flink wat wind. Overdag stijgt het kwik regelmatig naar waarden van 8-11 graden. ’s Nachts komt de temperatuur ruim boven het vriespunt uit met circa 5 graden. De winter is dan ook ver te zoeken en ook op de lange termijn zit kou voorlopig niet in de verwachting.