Waterschapsbelastingen nemen in 2021 gemiddeld met 2,6% toe

10-11-2020 LEMMER – Gezinnen met een eigen woning met een waarde van 250.000 euro betalen volgend jaar gemiddeld 9 euro meer voor het werk van de waterschappen dan dit jaar. Dat is een verhoging van iets meer dan 2,6% ten opzichte van 2020. Die verhoging geldt niet alleen voor gezinnen met een eigen woning, maar ook voor andere soorten huishoudens en agrarische bedrijven. Dat blijkt uit een eerste prognose van de Unie van Waterschappen.

Een gezin met een eigen woning van 250.000 euro betaalt in 2021 gemiddeld 355 euro aan waterschapsbelastingen. De hoogte van de belastingen verschilt per waterschap. Dat komt doordat de gebieden verschillen en daardoor ook verschillen ten aanzien van het beheer en onderhoud dat nodig is. Daarnaast verschillen de specifieke eisen en wensen van andere overheden en belanghebbenden in het gebied, net als de keuzes en ambities van de waterschapsbesturen.

De besturen van alle 21 waterschappen besluiten in de komende weken over de uiteindelijke belastingtarieven. Zij communiceren daar zelf over in hun regio. Rond 1 maart 2021 worden de meeste belastingaanslagen verstuurd.