Week tegen Kindermishandeling

20-11-2021 LEMMER – Het doel van de campagne is het doorbreken van de stilte en je oren en ogen te openen voor kindermishandeling. Een kind dat ineens veel stiller of juist heel onrustig is, angstig is, blauwe plekken heeft of structureel geen lunch mee naar school krijgt. Het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn.

Jaarlijks worden in Nederland naar schatting minimaal tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er nog tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Niet alle gevallen worden gesignaleerd. De cijfers kunnen volgens onderzoekers daardoor hoger uitvallen. Tijdens de Week Tegen Kindermishandeling, van 15 tot en met 21 november, vragen wij aandacht voor het veel te hoge aantal kinderen dat onveilig opgroeit in Nederland. 

De campagnevideo gaat over Merel, een prinsessenridder, en haar opdracht om het kasteel te beschermen totdat de koning terugkomt. Haar rijk wordt bedreigd door een stiltevloek, waarbinnen niemand meer mag lachen, praten of huilen. De boodschap van de video: open je ogen en oren voor kindermishandeling en doorbreek de stilte! Naast zichtbare wonden of littekens, kan er ook minder zichtbaar misbruik plaatsvinden zoals emotionele of geestelijke verwaarlozing. In de Week Tegen Kindermishandeling wil Veilig Thuis met de video awareness creëren om zo de stilte met elkaar te doorbreken. 

Onderstaand twee video’s die het delen waard zijn tijdens de Week tegen Kindermishandeling:

  1. Video – Merel de prinsessenridder. Doorbreek JIJ de stilte?
  2. Video – Pleinpraat – basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 stellen vragen aan een medewerker Veilig Thuis en de 18-jarige Nienke, slachtoffer van kindermishandeling en huiselijk geweld.