Winterse buien en een koude noordwestenwind

06-04-2021 LEMMER – Vandaag trekken winterse buien met hagel en natte sneeuw over het land. Het wordt 5-6 graden, maar door de gure noordwestenwind voelt het buiten een stuk kouder. Tussen de buien door zijn er ook momenten met flink wat zon. Vanavond en vannacht trekt een neerslaggebied met regen en (natte) sneeuw over en kan het vooral landinwaarts wit en glad worden. Ook morgen is er kans op winterse buien bij 6-7 graden. Vanaf donderdag is het rustiger met zon, wolken en af en toe en bui. De temperatuur stijgt naar 8-13 graden.

Vanochtend trekken winterse buien met hagel en natte sneeuw over het land. Vooral aan het begin van de ochtend kan het hierdoor plaatselijk glad worden. Tussen de buien door zijn er flinke zonnige perioden en de winterse neerslag zal dan ook snel wegsmelten. Tijdens buien daalt de temperatuur richting het vriespunt en door de stevige wind is het buiten koud en guur. In de kustgebieden staat een krachtige tot harde noordwestenwind, windkracht 6 tot 7, met kans op windstoten tot 75 km/uur. Boven land is de wind veelal matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag blijven we te maken houden met winterse buien die elkaar soms in rap tempo opvolgen. Naast hagel en natte sneeuw kan er mogelijk ook een klap onweer voorkomen. Tussen de buien door schijnt de zon, waardoor het maar tijdelijk wit kan worden. Ondanks de blauwe luchten en zonneschijn tussen de buien door is het zeer koud voor april met maxima van 5-6 graden. Gemiddeld is het 11 tot 14 graden in deze tijd van het jaar. Tijdens buien doet de temperatuur een stapje terug en door de stevige noordwestenwind vriest het voor het gevoel. In de kustgebieden en rond het IJsselmeer waait het krachtig tot hard met kans op zware windstoten tot 85 km/uur. Ook elders is de wind duidelijk aanwezig en waait het matig tot vrij krachtig.

Vanavond trekken eerst nog enkele winterse buien over. Na zonsondergang koelt het snel af en in het midden en oosten kan het een graadje vriezen, waardoor het plaatselijk glad kan worden tijdens winterse buien. In de westelijke helft van het land koelt het af naar 2 à 3 graden.

Vanuit het noorden trekt later in de avond en komende nacht een gebied met neerslag zuidwaarts over het land. In het noorden en westen valt voornamelijk regen. In het midden, oosten en zuiden valt (natte) sneeuw en kan het voor een langere tijd wit blijven met gladheid als gevolg. Later in de nacht stijgt de temperatuur en de neerslag gaat op steeds meer plaatsen over in regen.

Morgenochtend vroeg komen in het zuidoosten nog perioden met regen of natte sneeuw voor, maar aan het begin van de ochtend verlaat dit gebied ons land. Vanuit het noordwesten volgen wederom enkele buien met kans op hagel en natte sneeuw. Wel is het minder buiig dan tijdens de afgelopen dagen. De noordwestenwind blijft stevig doorblazen en is in de kustgebieden krachtig tot hard. Boven land staat een matige tot vrij krachtige wind.

Morgenmiddag stijgt de temperatuur naar 6 tot 7 graden en hierdoor neemt de kans op natte sneeuw steeds verder af. Wel is het nog steeds vrij koud voor deze tijd van het jaar en temperaturen in de dubbele cijfers zijn gebruikelijk voor begin april. In de middag trekken nog enkele regen- en hagelbuien over, maar er zijn ook langere droge perioden met een mix van zon en wolken. Ook gaat het geleidelijk minder hard waaien. In de kustgebieden staat een (vrij) krachtige noordwestenwind. Landinwaarts is de wind overwegend matig van kracht.

Morgenavond neemt de kans op buien steeds verder af en de nacht naar donderdag verloopt zo goed als droog met uitzondering van een enkele lokale bui. Op veel plaatsen daalt de temperatuur onder het vriespunt en kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Alleen in de westelijke helft van het land blijft de temperatuur boven het vriespunt met minima van een graad of 2.

Na een frisse start is het donderdag rustig weer. Op een enkele bui na verloopt de dag zo goed als droog. Er is vrij veel bewolking aanwezig, maar de zon breekt ook af en toe door. De wind is gedraaid naar het zuidwesten en daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. In de middag stijgt de temperatuur naar 8 tot 10 graden. Dit is nog steeds aan de koude kant voor begin april, maar het is wel een paar graden warmer dan tijdens het begin van de week. Het klimaatgemiddelde voor begin april is namelijk 11-14 graden.

Vrijdag houden we te maken met een zuidwestelijke windrichting en de temperatuur stijgt naar 9 graden op de Wadden en 13 graden in delen van Limburg en Noord-Brabant. Het weerbeeld is licht wisselvallig met een afwisseling van zon en wolken, maar er is ook kans op een bui.

Tijdens het weekend blijft het licht wisselvallig met geregeld zon, maar ook kans op enkele buien. De temperatuurverwachting is nog wat onzeker. Mogelijk draait de wind weer richting het noorden, waardoor het een paar graden zal afkoelen. Bij een aanhoudende zuidwestenwind zijn gemiddelde temperaturen rond 10 graden te verwachten.