Wisselvallig weekend

31-07-2021 LEMMER – Dit weekend staat in het teken van wolkenvelden en buien. Vooral in het noorden en oosten kunnen de buien soms fel zijn met kans op onweer. De westenwind is eerst nog stevig, maar neemt gedurende het weekend steeds verder in kracht af en daarbij is het 19 tot 21 graden. Vanaf maandag volgen enkele droge dagen met meer zon, maar ’s nachts is het dan wel fris.

Het is vanochtend overwegend bewolkt en er trekken talrijke buien over het land. Daarbij is het eerst nog tamelijk onstuimig met een matige tot vrij krachtige westenwind, aan zee kan de wind af en toe nog krachtig zijn, 6 Bft. Tijdens buien zijn windstoten mogelijk tot zo’n 60 km/uur. Heel koud is het trouwens niet met 15-16 graden.

Vanmiddag komt de zon wat vaker tevoorschijn, maar vooral in het binnenland ontstaan dan ook weer nieuwe buien. Daar kan vooral in het noordoosten lokaal onweer bij voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 18 graden aan zee tot 21 graden in het zuidoosten. De wind neemt overal langzaam in kracht af.

Ook vanavond vallen nog een paar buien, maar de meeste exemplaren doven later op de avond uit. Bij een zwakke tot matige westenwind daalt de temperatuur naar ongeveer 16 graden rond zonsondergang.

Komende nacht vallen in het noordelijk kustgebied enkele buien met daar ook een kleine kans op onweer. Elders is het vrijwel droog en komen enkele opklaringen voor. In het zuiden kunnen enkele mistbanken ontstaan en landinwaarts koelt het lokaal af tot 10 graden. Langs de kust en in het noorden wordt het niet kouder dan 13 of 14 graden.

Morgenochtend zijn er zonnige perioden, maar in het noorden en westen valt ook al een bui. Later in de ochtend en vooral morgenmiddag leeft de buiigheid flink op. Dan komen de zwaarste exemplaren in het binnenland voor net kans op onweer. Doordat de buien maar traag verplaatsen, kan lokaal veel neerslag in korte tijd vallen met een klein risico op wateroverlast. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar maximaal 20 graden. Dat is fris voor begin augustus, want een temperatuur van 24 graden is normaal in deze tijd van het jaar.

Morgenavond trekken de laatste (onweers)buien naar het oosten weg en gaat de zon nog een tijdje schijnen. De wind neemt verder in kracht af en ook dan het is fris met een graad of 16.

Maandag schijnt af en toe de zon, maar er ontstaan ook vrij veel stapelwolken. Vooral in het noorden is er kans op een bui, maar veruit de meeste plaatsen blijven droog. De wind is west tot noordwest is zwak tot hooguit matig en het wordt 19 graden in het noorden tot 21 graden in het zuidoosten.

Dinsdag begint fris met in de vroege ochtend temperaturen lokaal tussen 8 en 10 graden en kans op mistbanken. ’s Middagsneemt vooral in het zuiden de buienkans weer langzaam toe, maar tussendoor is er ook zeker ruimte voor de zon. Het wordt opnieuw 19 tot 21 graden en er staat maar heel weinig wind.

Ook woensdag is de kans op enkele buien in het zuiden en zuidoosten het grootst. Tijdens zonnige momenten wordt het maximaal 22 graden en de wind is zwak tot matig uit het westen.

De rest van de week blijft het licht wisselvallig zomerweer. Vooral vanaf vrijdag lijkt de kans op buien weer toe te neme. Het wordt wel een fractie warmer met 21 tot 23 graden.