Wolken, zon en koud voor de tijd van het jaar

22-04-2021 LEMMER – Het is vandaag koud voor eind april. De middagtemperatuur komt uit op 9 tot 13 graden. Er is een mix van wolken en zon en er waait een koude wind uit het noorden. Morgen lijkt het weer sterk op dat van vandaag. Wel wordt het met 10 tot 14 graden iets warmer. In het weekend en begin volgende week liggen de maxima veelal tussen 11 en 14 graden. Het droge weer met geregeld zon houdt aan.

Vanochtend is er in de noordelijke helft van het land meer bewolking dan het zuiden. Het blijft wel overal droog. Er waait een zwakke tot matige noordenwind. Aan de noordkust is de wind soms vrij krachtig (5 Bft). Geleidelijk breekt de bewolking in de noordelijke helft en komt er ruimte voor de zon. Tegelijkertijd kunnen richting het einde van de ochtend in zonnige gebieden ook stapelwolken ontstaan. 

Vanmiddag zijn er zonnige perioden, maar er is ook hoge bewolking en er zijn stapelwolken die soms de zon een tijdje kunnen blokkeren. Het blijft overal droog.

Met maximaal 9 graden op Texel tot lokaal 13 graden in het zuiden van het land is het koud voor eind april. Gemiddeld komt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar uit rond 16 graden. In de wind voelt het nog een aantal graden kouder aan. De noordenwind is op de meeste plaatsen matig, in het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft. 

Vanavond en vannacht zijn er in de zuidelijke helft van het land brede opklaringen. In het noorden komt meer bewolking voor. Daar komt het niet tot vorst. In de zuidelijke helft liggen de minima op veel plaatsen wel net onder het vriespunt. Ook kan lokaal een mistbank ontstaan.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met in de zuidelijk helft veel ruimte voor de zon. Ook in het noorden komt de zon steeds beter tevoorschijn. Het noordoosten houdt het langst veel bewolking.

Morgenmiddag is het zonnig met een aantal stapelwolken. Het blijft overal droog. Met 10 graden op de Waddeneilanden tot 14 graden in Brabant en Limburg is het iets warmer dan vandaag, maar nog steeds koud voor de tijd van het jaar. De wind is zwak of matig en waait uit noordelijke richtingen.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen. Landinwaarts daalt de temperatuur naar het vriespunt of er net iets onder. Aan de kust blijft het kwik op de meeste plaatsen enkele graden boven nul.

Zaterdag is het opnieuw wisselend bewolkt met meer zonneschijn in Zuid-Nederland dan in Noord-Nederland. Er waait een matige wind uit het noorden tot noordoosten en de maxima komen uit tussen 10 graden in Leeuwarden en lokaal 15 graden langs de grens met België. 

Ook zondag is het droog met een mix van wolken en zon. Een matige noord(oost)enwind voert nog altijd koude lucht aan en het wordt maximaal 9 graden op Ameland tot 14 graden in Brabant en Limburg.

Ook volgende week houdt het droge, maar behoorlijk koude, weerbeeld aan. Maandag en dinsdag beloven zonnige dagen te worden. Daarna is het weer wisselend bewolkt. Een enkele bui eind volgende week is niet uitgesloten, maar op nat weer hoeven we deze maand niet meer te rekenen.

De maxima komen dagelijks op de meeste plaatsen uit tussen 11 en 14 graden. Op de Waddeneilanden blijft het kwik vaak steken rond 10 graden en in het zuidoosten kan het op een zonnige middag een keer 15-16 graden worden.