Wolken, zon en vrij koud

11-01-2021 LEMMER – Er is een mix van wolken en zon. Het wordt 2 tot 5 graden bij een matige zuidenwind die het voor het gevoel koud maakt. Later vanmiddag kan het in het (uiterste) noordwesten licht regenen. Vanavond en vannacht trekt de (mot)regen langzaam over het land, maar veel valt er niet. De komende dagen is het rustig en droog met overdag zo’n 6 graden en in de nachten kans op lichte vorst. De zon heeft wel veel concurrentie van wolken en mist.

Vanmiddag wordt het 2 of 3 graden langs de oostgrens tot 5 graden aan de westkust. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe. In de zuidoostelijke helft van het land kan tot ver in de middag de zon af en toe schijnen. De wind is matig, in het noordwesten soms vrij krachtig, en waait uit het zuiden tot zuidwesten. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur vanmiddag rond het vriespunt. In de tweede helft van de middag kan op de Wadden en in het noorden van Noord-Holland een beetje motregen vallen.

Vanavond breidt de motregen heel langzaam zuidoostwaarts uit over het land. Rond middernacht valt in de noordwestelijk helft af en toe motregen bij temperaturen tussen 1 en 4 graden. In het oosten en zuidoosten van het land komen nog enkele opklaringen voor en kan het kwik nog dalen tot net onder het vriespunt.

Vannacht trekt de motregen langzaam verder en op plekken waar de temperatuur eventjes onder nul is geweest loopt de temperatuur weer op naar +1 graad. Heel lokaal kan de neerslag aanleiding geven tot kortstondige gladheid. In het zuidoosten van het land blijft het op een enkel spatje na droog. In het noorden en noordwesten kan het eind van de nacht weer opklaren. Daar daalt de temperatuur dan juist naar het vriespunt en zou het heel lokaal glad kunnen worden door bevriezing van natte wegdelen, vooral op bruggen. Ook kan daar dan mist ontstaan.

Morgenochtend valt in het zuiden lokaal nog een spatje motregen. In het midden is het overwegend bewolkt en droog en in het noorden kan het mistig zijn. Regionaal kan de mist de hele ochtend aanwezig blijven. De beste kansen op zonneschijn zijn voor de westkust en de Waddeneilanden.

Morgenmiddag kan op meer plaatsen de zon doorbreken, maar in het oosten en zuidoosten houdt bewolking waarschijnlijk de overhand. Het blijft droog en de maximumtemperatuur varieert van 4 graden in Limburg tot 7 graden aan zee. In het noorden waait een zwakke tot matige wind uit het westen of zuidwesten. In de zuidelijke helft van het land waait het nauwelijks.

Morgenavond is het wisselend bewolkt en tijdens opklaringen kan op veel plaatsen mist ontstaan. De temperatuur zakt op de meeste plaatsen naar waarden tussen 0 en 3 graden. In het oosten en zuidoosten kan het lokaal een graadje vriezen.

Donderdag start grijs met op veel plaatsen mist of lage bewolking. Vooral in de zuidelijke helft kan het een tijd duren voordat de mist optrekt. In het noorden loopt de temperatuur met regelmatig zon gedurende de dag op naar 7 of 8 graden. Hierbij waait een matige westenwind. In het midden en zuiden is de wind zwak en blijft het kwik wat achter. In gebieden waar het de hele dag grijs blijft wordt het niet warmer dan een graad of 4.

Ook vrijdag wordt een droge dag met regionaal zonneschijn en op andere plaatsen hardnekkige mist en lage bewolking. Met zon wordt het een graad of 7, maar als het mistig blijft wordt het hooguit 4 graden.

In het weekend heeft bewolking de overhand en zien we de zon slechts sporadisch. Zaterdag blijft het waarschijnlijk overal droog, maar zondag is kans op een klein beetje (mot)regen. De maxima komen uit tussen 4 en 7 graden met de hoogste waarden langs de westkust en de laagste temperaturen in het zuidoosten.

Volgende week neemt de kans op wisselvallig weer verder toe. De kans op winterweer blijft voorlopig zeer klein. Waarschijnlijk blijven de maxima uitkomen rond 6 graden en de minima iets boven het vriespunt.