Wolkenvelden, hier en daar regen

20-01-2021 LEMMER – Bewolking heeft vandaag de overhand en af en toe kan wat lichte regen vallen. Mogelijk breekt vanmiddag de zon even door. Het wordt 9-10 graden. Na een onstuimige nacht met zware windstoten en regen is het morgen overdag best aardig weer. Zon en wolken wisselen elkaar af en er is kans op enkele buien. De temperatuur stijgt naar 8-10 graden.

Vanochtend is er veel bewolking en kan hier en daar wat lichte regen of motregen vallen. Mogelijk breekt in het zuidoosten later vanochtend even een waterig zonnetje door.

Vanmiddag blijven veel wolkenvelden aanwezig, maar in de tweede helft van de middag kan de zon vanuit het zuiden even doorbreken. Stralend zonnig wordt het niet, want er trekken sluierwolken over het land. Die geven de zon een waterige aanblik. Bovendien wordt het al vrij gauw donker. In het westen en noorden is kans op wat gespetter, maar over het algemeen blijft het gewoon droog.

De middagtemperatuur komt uit op 9 à 10 graden. Daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar, maar écht zacht voelt het niet aan. Er staat namelijk een stevige zuiden- tot zuidwestenwind. Het waait matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee.

Vanavond is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft overwegend droog. Bovendien blijft het zacht met een temperatuur rond 9 graden.

Komende nacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. In de tweede helft van de nacht trekt een regengebied over ons land. Daarbij plenst het flink en wordt het ook behoorlijk onstuimig. In het binnenland neemt de zuidenwind toe naar vrij krachtig tot krachtig. In de kustprovincies kan het soms hard waaien (windkracht 7) en direct aan zee staat een stormachtige wind (windkracht 8). Mogelijk bereikt de wind aan de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden tijdelijk stormkracht (windkracht 9).

Direct aan zee in het westen is kans op zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. Landinwaarts in het westen kan de wind uithalen naar ruim 90 km/uur. In de rest van het land is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur en in de Limburgse heuvels mogelijk ruim 90 km/uur. De wind draait aan het eind van de nacht naar het zuidwesten. Het is zacht met minima van 7-8 graden.

Morgenochtend trekt het regengebied gauw naar het oosten weg. Aan het begin van de ochtend is in het noorden en westen nog kans op zware windstoten van ruim 90 km/uur en circa 100 km/uur aan zee. Vooral in het binnenland neemt de wind gedurende de ochtend duidelijk af. Aan het eind van de ochtend waait het daar matig tot vrij krachtig. Aan de noordwestkust blijft het onstuimig met een harde tot stormachtige wind (windkracht 7-8) en zware windstoten van circa 90 km/uur.

Met het wegtrekken van de regen breekt de zon vanuit het westen door en kun je genieten van strakblauwe luchten en enkele wolkenvelden. Aan het eind van de ochtend stijgt in het zuidwesten de kans op een bui, maar verder verloopt de ochtend overwegend droog.

Morgenmiddag is er een mix van zon en wolkenvelden. Ook trekken enkele buien over het land, waarbij de meeste buien waarschijnlijk voor de noordwestelijke helft zijn. Het wordt 8 graden in het noordwesten tot lokaal 10 in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in het noordwesten.

Morgenavond neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en breidt een regengebied zich over het zuiden, midden en oosten uit. Daarbij is het regionaal behoorlijk nat en plenst het flink door. In het noordwesten is kans op enkele buien.

In de nacht naar vrijdag trekt de regen geleidelijk naar het oosten weg en wordt het droog. Bovendien klaart het vanuit het westen breed op. Het koelt af naar 3-5 graden.

Vrijdag is er een mix van zon en wolken. In het noordwesten kan het flink zonnig zijn, maar in het zuidoosten komen vrij veel wolkenvelden voor. Het blijft waarschijnlijk droog en met 7 à 8 graden is het vrij zacht. Al met al is het prima weer om een wandelingetje te maken, maar zoek daarbij wel de rustige plekken op. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Op de Wadden kan het krachtig waaien.

Zaterdag heeft bewolking de overhand en is kans op neerslag. Waarschijnlijk gaat het daarbij vooral om regen, maar regionaal kan ook natte sneeuw vallen. Mogelijk wordt het wit, maar dat is nog erg onzeker. De maxima komen uit op een graad of 5 en dat is vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Zondag laat het weerbeeld zon, wolken en wat regen of natte sneeuw zien. Het wordt 4-6 graden.

De dagen daarna blijft de temperatuur normaal voor de tijd van het jaar met circa 5 graden. ’s Nachts is kans op vorst. Dagelijks is kans op neerslag en er zijn zonnige perioden en wolkenvelden. In de loop van de week neemt de kans op zachter weer toe en komt de temperatuur mogelijk weer in de dubbele cijfers uit.