Zacht winterweer deze week

18-01-2021 LEMMER – Vandaag is er veel bewolking en af en toe zon. Lokaal komt het tot een enkele bui. Het wordt circa 6 graden. Komende dagen is het met 8-11 graden zacht voor januari. Daarbij is het weerbeeld vaak herfstachtig met veel wolken, regen en wind. Later in de week zien we wat vaker de zon en wordt het weer wat kouder.

Het is half tot zwaar bewolkt en droog. In het oosten en noorden is het 1-2 graden en kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de zuidwestelijke helft van het land is het 2-4 graden en langs de westkust 5-6 graden.

Gedurende de ochtend verdwijnt de eventuele gladheid in het noorden en oosten. Er is veel bewolking en slechts af en toe zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Mogelijk trekt over het uiterste noorden een lichte bui. Er waait een matige, aan zee soms vrij krachtig, zuidwestenwind.

Vanmiddag is in het noorden en oosten kans op een paar buien. In het zuiden en westen blijft het op de meeste plaatsen droog. Meestal is het bewolkt, af en toe schijnt de zon. De wind waait uit het zuidwesten tot westen en is op de meeste plaatsen matig van kracht. Vlak aan zee is de wind vrij krachtig en aan de westkust van de Kop van Noord-Holland en op de westelijke Wadden kan de wind soms krachtig zijn, 6 Bft. Het wordt 5 graden in het noorden en oosten tot 7 graden in Zeeland en de Randstad.

Vanavond is aanvankelijk op een enkel buitje in het binnenland na droog. Het is zwaar bewolkt met lokaal een tijdelijke opklaring. De temperatuur zakt naar 2-5 graden met de laagste waarden in het noordoosten.

Vannacht is het geheel bewolkt en volgt vanuit het westen regen. De temperatuur loopt daarbij langzaam wat op. Aan het einde van de nacht is het 3 graden in Groningen tot 7 graden langs de westkust.

Morgenochtend valt van tijd tot tijd regen. Er waait een stevige zuidwestenwind en de temperatuur varieert van circa 5 graden in het oosten tot al 9 graden in Zeeland.

Morgenmiddag wordt het geleidelijk iets minder. Vooral in het zuiden en westen van het land is het later in de middag vaker droog. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien. Het wordt 8 graden op de Wadden en in Zuid-Limburg tot 10 graden in het zuidwesten en de Randstad. De zuidwestenwind neemt toe naar matig of vrij krachtig in het binnenland en kracht aan zee. Aan de Zeeuwse kust kan de wind zelfs hard (7 Bft.) worden met windstoten tot 75 km/uur.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het bewolkt met grote kans op regen. Daarbij is het natter in het noorden dan in het zuiden van het land. De temperatuur daalt maar weinig. Kouder dan een graad of 6 wordt het op de meeste plaatsen niet.

Woensdag wordt een bewolkte dag met op veel plaatsen af en toe regen. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk grotendeels droog. Een stevige wind uit het zuiden tot zuidwesten maakt het herfstbeeld compleet. Vooral in het noordwestelijk kustgebied kan het hard waaien en is kans op zware windstoten. Het wordt 10-11 graden en daarmee is het zacht voor januari. Gemiddeld liggen de maxima in deze tijd van het jaar op 6-7 graden. In de middag kan vooral in het zuiden de zon nog even doorbreken.

Ook donderdag staat het weerbeeld in het teken van regen en wind. Aan zee is zelfs tijdelijk een stormachtige wind mogelijk. Het wordt 9 graden op de Wadden en 10-11 graden in het zuiden, midden en oosten van het land. Wel zien we wat vaker de zon dan op dinsdag en woensdag.

Vanaf vrijdag wordt het wat kouder. Met maxima rond 6 graden is de temperatuur vrijdag en komend weekend vrij gemiddeld voor eind januari. In de nachten zakt het kwik richting het vriespunt of er lokaal net onder. Een keer wat natte sneeuw is dan niet uitgesloten, maar de kans op echt winters weer is voorlopig uiterst klein.