Zandwinning in Nederland weer toegestaan

22-01-2022 LEMMER – Tijdens een persconferentie met Gemeentes, het Rijk en zandwinningsbedrijven is onlangs aangegeven dat er zand nodig is om huizen te bouwen. Daardoor dreigt er nu toch weer zandwinning mogelijk te worden in het IJsselmeer. Verschillende organisaties hebben aangegeven een brandbrief te hebben geschreven naar Gemeentes en Provincie.

In 2019 werd Royal Smals door de gemeenteraad tegen gehouden met plannen om zand van de IJsselmeer bodem te winnen. Er was toen ook veel protest vanuit omwonenden en andere inwoners van de gemeente. Volgens actievoerder Baukje Miedema geeft aan dat zandwinning op veel plaatsen niet kan. Dor de nieuwe omstandigheden mogen er weer nieuwe vergunningen worden aangevraagd. De verwachting is dat Royal Smals opnieuw een poging zal ondernemen om deze in de wacht te slepen.

Gerard ten Boom van de Burgerpartij De Fryske Marren geeft aan dat het een schandalige ontwikkeling. ‘De schade aan de natuur onherstelbaar groot, dat hebben diverse natuurorganisaties in 2019 al bewezen. Het is in mijn ogen niet mogelijk dat de unieke natuur en omwonenden de dupe worden van een bedrijf die euro tekens in hun ogen hebben. Er zijn genoeg alternatieven voor zandwinning te bedenken.’