Zon en stapelwolken

08-06-2021 JOURE – Het is zonovergoten en in het binnenland ontstaan vanmiddag enkele stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 20 tot 25 graden. Met de krachtige zon is het wel oppassen voor verbranden als je lange tijd buiten verblijft. De rest van de week staat ook in het teken van vrij zonnig en droog zomerweer. Vooral in het binnenland is het vaak zomers warm met 25-27 graden.

Vanmiddag is er veel ruimte voor de zon. Landinwaarts komen enkele stapelwolken voor, maar tot een bui komt het nergens. De zonkracht is vanmiddag 6-7. Dit betekent dat de onbeschermde huid al na 10-25 minuten rood kan kleuren, afhankelijk van je huidtype.

De maximumtemperatuur varieert van circa 20 graden op de Waddeneilanden tot ruim 25 graden in Noord-Brabant en het noorden van Limburg. In de Randstad wordt het 23-24 graden. De wind is zwak en waait uit het noorden tot noordoosten. Aan de westkust draait de wind vanmiddag naar het noordwesten en daardoor koelt het op het strand af naar een graad of 16.

Vanavond verdwijnen de stapelwolken geleidelijk en is het op wat hoge sluierwolken na helder. De zon gaat pas net voor 22:00 uur onder.

Vannacht blijft het op veel plaatsen helder. Het noordelijk kustgebied en het westen van Zeeland maken kans op lage bewolking en mist vanaf zee. De temperatuur daalt naar 10-13 graden. In het noordoosten kan het kwik lokaal zakken tot 8 graden en landinwaarts is kans op een lokale mistbank.

Morgenochtend is vooral langs de kust kans op mist en lage bewolking. Voor zover dit aanwezig is lost het gedurende de ochtend op. In de rest van het land is het zonnig met richting het einde van de ochtend geleidelijk enkele stapelwolken. Er is weinig wind en de temperatuur loopt aan het einde van de ochtend op naar 20 graden aan zee en lokaal al 25 graden in het binnenland.

Morgenmiddag is het in de kustprovincies zonnig en landinwaarts is er een mix van zon en stapelwolken. Het blijft overal droog. In de zuidoostelijke helft van het land wordt het 25-26 graden. In de kustprovincies wordt het 21-24 graden en vlak aan zee circa 20 graden. De wind is zwak of matig en waait uit het noordwesten.

Morgenavond is het tot zonsondergang zonnig. In de nacht naar donderdag koelt het af tot een graad of 11. 

Donderdag is er opnieuw veel ruimte voor de zon. Met maxima van 22 graden in het noordwesten tot 27 graden in het zuidoosten wordt het nog iets warmer dan morgen. De wind is zwak en waait uit het westen tot noordwesten. 

Ook vrijdag houden we dit warme en zonnige zomerweer. In de zuidoostelijke helft van het land wordt het 25-27 graden. In de kustprovincies wordt het 22-24 graden en direct aan de kust is het nog een graadje minder warm. De wind is nog altijd zwak tot hooguit matig en waait uit westelijke richtingen.  

In het weekend houden we dit zomerse weerbeeld met hoge temperaturen zonder dat het echt heel heet is. De maxima blijven uitkomen tussen 20 en 27 graden met de hoogste temperaturen in het zuidoosten. Een keer een lokale bui is niet uitgesloten, maar de hoofdmoot blijft zonnig weer met enkele stapelwolken.

Voor volgende week neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Er is grote kans op maxima ruim boven de 20 graden en een kleine kans dat het kwik later in de week doorschiet naar 30 graden. In dat scenario neemt ook de buienkans toe.