Zon en wolken, middag enkele bui

04-02-2021 LEMMER – Regionaal schijnt vandaag de zon, maar er zijn ook gebieden waar het lange tijd bewolkt blijft. Vanmiddag kan een enkel buitje ontstaan. Het wordt 3 graden in het noordoosten tot 10 in het zuiden. Morgen is het weerbeeld vergelijkbaar. Vanaf zaterdag slaat het weer compleet om. Er valt een dik pak sneeuw en regionaal ook ijzel en regen. Na het weekend wordt het ijzig koud met -5 tot -15 graden.

Vanochtend komt regionaal bewolking voor, maar er zijn ook gebieden waar de zon schijnt. De meeste bewolking is voor het noorden en oosten. Daar kan het urenlang grijs zijn en is het op verschillende plaatsen ook nevelig of mistig. Het zuidwesten en zuiden krijgen de meeste zon.

Vanmiddag blijft er een mix van zon en bewolking. Waarschijnlijk is het wel op meer plaatsen bewolkt dan in de ochtend. Ook kan een lokaal buitje ontstaan, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De kans daarop is het grootst in het midden. De temperatuur loopt flink uiteen. In het noordoosten van Groningen wordt het slechts 3 graden, terwijl het kwik in Brabant oploopt naar 10 graden. Lokaal kan het zelfs 11 graden worden als de zon een tijdje schijnt. In de Randstad en het midden wordt het 8 à 9 graden.

Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Omdat er weinig wind staat is het in de zonnige gebieden heerlijk weer om buiten te zijn. In de noordelijke provincies is de wind compleet tegenovergesteld en noordoost van richting. Het waait daar zwak. In de loop van de middag neemt de wind in het midden en zuiden af, maar gaat het juist in het noorden wat harder waaien.

Vanavond zijn er wolkenvelden en enkele opklaringen. Vanuit het zuidwesten neemt de kans op een enkele bui toe, maar veel stelt het niet voor. De meeste buien zijn voor de westelijke kustprovincies.

Komende nacht blijft vooral in het westen en noordwesten kans op een paar buien. Er is vrij veel bewolking en het koelt af naar 0 graden in het noordoosten tot 5 in het zuidwesten. In het uiterste noordoosten kan het plaatselijk een beetje vriezen en is het lokaal glad.

Morgenochtend trekken wolkenvelden over het land en schijnt hier en daar de zon. De meeste bewolking is voor de noordwestelijke helft. Ook is kans op een enkele bui.

Morgenmiddag is het weerbeeld vergelijkbaar met wolkenvelden en enkele buien. Het wordt 3 graden in het Hogeland van Groningen tot lokaal 10 graden in Brabant en Limburg. In het midden is het een graad of 8. In de zuidelijke helft is de wind zwak. In het noorden staat een matige tot vrij krachtige oostenwind. Voor het gevoel is het dan ook koud en voelt het alsof het een paar graden vriest. Een warme trui op deze Warmtetruiendag is dan ook geen overbodige luxe.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag heeft bewolking de overhand. Een enkele bui is nog mogelijk, maar de buienkans neemt wel geleidelijk af. In Zuid-Limburg neemt de kans op wat lichte regen in de loop van de nacht juist toe. De minima komen uit op 0 tot -1 graad in het noordoosten en 4 à 5 graden in het zuiden en zuidwesten.

Zaterdag is het begin van een behoorlijk koude en sneeuwrijke periode. Het wordt een echte overgangsdag waarbij vanuit het noordoosten steeds koudere lucht naar ons land wordt geblazen. Tegelijkertijd breidt een neerslaggebied zich vanuit het zuiden over het land uit. Waarschijnlijk is het in de ochtend op wat gespetter in het zuidoosten na nog droog. In de middag valt van het zuiden uit op steeds meer plaatsen neerslag. Hoe noordelijker, hoe winterser de neerslag is. Dat betekent sneeuw in het noorden en regen in het zuiden. In het overgangsgebied tussen sneeuw en regen is grote kans op ijzel. De neerslag bereikt het midden in de loop van de middag en het noorden pas in de avond.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag zijn de verschillen tussen het noorden en zuiden groot. In het noorden sneeuwt het stevig bij een temperatuur van -2 tot -5 graden. Ook in het midden valt flink wat sneeuw bij temperaturen onder het vriespunt. In zes uur tijd kan lokaal 10-15 centimeter sneeuw vallen. In het zuiden regent het en ligt het kwik een paar graden boven nul. In het overgangsgebied tussen sneeuw en regen is de kans op ijzel groot en wordt het zeer verraderlijk op de weg. Waar het precies tot ijzel komt is nu nog onzeker. De verwachting kan nog ongeveer 50-100 kilometer schuiven.

De neerslag gaat gepaard met flink wat wind. Zeker in het noorden is het zeer onstuimig met een vrij krachtige tot krachtige en op de Wadden harde tot stormachtige wind (windkracht 7-8). Door de wind is sprake van driftsneeuw. De sneeuw hoopt zich door de wind op tot sneeuwduinen die meer dan een meter hoog kunnen worden. Bovendien ligt de gevoelstemperatuur door de wind tussen -10 en -15 graden. Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw, sterke wind en regionaal flinke ijzel raden we sterk af om de weg op te gaan. Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg.

Zondag blijft het volop winter en sneeuwt het urenlang, mogelijk zelfs de hele dag. In de loop van de dag neemt de sneeuwval wel in intensiteit af. Het is niet uitgesloten dat lokaal in totaal 30 centimeter sneeuw valt. Sommige weermodellen komen zelfs met 40-50 centimeter. Hoeveel en waar de meeste sneeuw valt is nog onzeker. De kans op een dik pak is het grootst in het noorden, midden en oosten. Niet overal sneeuwt het. In het zuidoosten valt de neerslag als regen en in het overgangsgebied tussen sneeuw en regen is kans op ijzel.

Tijdens sneeuwval is het -2 tot -5 graden. De wind neemt ten opzichte van de nacht wel wat af, maar het blijft de hele dag stevig waaien. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten tot noordoosten. In het noorden kan het krachtig tot hard waaien en op de Wadden mogelijk stormachtig. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur beneden -10 graden. Ook vormen zich door de wind hoge sneeuwduinen.

In het zuiden wordt het 0 tot +6 graden met de hoogste waarden in Limburg. Waar de grens tussen koud en zacht weer precies komt te liggen is nog onzeker. Zoals het er nu naar uitziet beperkt het zachtere weer zich tot Limburg en het oosten van Brabant en krijgt de rest van het land vorst en sneeuw.

De dagen daarna is het ijzig koud. De temperatuur komt in grote delen van het land dag en nacht niet meer boven het vriespunt uit. Overdag wordt het maximaal -1 tot -5 graden. Wanneer het opklaart kan het ‘nachts streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. Zelfs zeer strenge vorst is op plekken waar veel sneeuw ligt niet uitgesloten. Daarbij kan het kouder worden dan -15 graden! Mogelijk valt maandag en dinsdag nog wat verse sneeuw, maar dat is onzeker. Aan het eind van de week neemt de kans op zachter weer toe en ook dat kan gepaard gaan met winterse neerslag.