Zon, wolken en een lokale bui

06-01-2021 LEMMER – Er zijn zonnige perioden, stapelwolken en lokaal komt een bui voor. De temperatuur stijgt naar 5-7 graden. Morgen zijn er winterse buien met behalve regen ook kans op hagel. Het weekend verloopt wisselvallig met vooral zaterdag in de middag en avond buien en een onstuimige wind. Aan de temperatuur verandert weinig.

Vanochtend is het aanvankelijk koud met in het binnenland regionaal vorst. Op verschillende plaatsen zijn autoruiten bevroren, ook op plaatsen waar het net boven nul is. Het is vrij zonnig met lokaal wat bewolking en in de kustprovincies kan heel plaatselijk een licht buitje voorkomen. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken en is er een mix van zon en wolken.

Vanmiddag is het prima weer met zonnige perioden en stapelwolken. Af en toe kan de zon verdwijnen en lokaal kan een bui ontstaan. Er zijn genoeg plaatsen waar het geheel droog blijft. Het wordt 5 graden in het oosten tot 7 graden aan de westkust. Daarbij staat een matige zuidwestenwind. Later in de middag neemt in het westen de hoge bewolking toe en zal de zon verdwijnen.

Vanavond is het tijdelijk geheel droog. De bewolking neemt geleidelijk toe en het gaat ook wat harder waaien. In het westen zijn later in de avond perioden met regen. Aan het eind van de avond en het begin van de nacht breidt de neerslag uit over het hele land. Het regent op veel plaatsen, maar in het oosten valt tijdelijk ook natte sneeuw. Mogelijk blijft de sneeuw in de hogere delen zoals de Limburgse heuvels en de Veluwe tijdelijk liggen. De temperatuur daalt naar 2-3 graden. In de loop van de nacht neemt vanuit het westen de neerslag af. Er zijn dan droge perioden met opklaringen en enkele buien.

Morgen is het heel wisselend weer met wolkenvelden, (korte) zonnige perioden en verspreid over het land enkele buien. De buien zijn winters met regen, wat hagel en kans op een klap onweer. Het wordt 5 à 6 graden. Er staat een matige en aan de kust (vrij) krachtige zuidwestenwind en die maakt het voor het gevoel wel wat kouder. De gevoelstemperatuur ligt dicht bij het vriespunt en tijdens buien is de wind ijskoud.

In de avond trekt een neerslaggebied over het (uiterste) zuiden van het land. Er valt regen en de Limburgse heuvels maken kans op natte sneeuw en tijdelijk kan het wit worden. In de rest van het land zijn droge perioden en enkele buien. Er is een kleine kans dat het neerslaggebied ook over het midden van het land trekt en dan kan ook op de Veluwe en in het oosten natte sneeuw vallen. Maar het neerslaggebied kan ook geheel over België trekken en ons land missen.

In de nacht naar zaterdag trekt de meeste neerslag naar het oosten weg. Er zijn dan heldere perioden, enkele wolkenvelden en lokaal een bui. De temperatuur daalt tot dicht bij het vriespunt en lokaal kan het een beetje vriezen.

Zaterdag maken de kustprovincies in de ochtend kans op een paar buien. Er zijn veel wolkenvelden en in het oosten kan lokaal de zon nog even schijnen. Vanuit het westen raakt het geheel bewolkt en rond het middaguur kan het in het zuidwesten regenen. In de loop van de middag breidt de regen uit over het hele land. Het wordt 4 graden in het oosten en noordoosten tot 8 graden in Zeeland. Er staat een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind.

In late middag en in de avond wordt de neerslag buiig en kan het tijdelijk harder regenen. De wind draait naar het westen en wordt matig tot vrij krachtig. In de kustgebieden staat een krachtige tot harde wind en kunnen zware windstoten van 75 km/uur voorkomen. Aan zee is kans op een tijdelijke stormkracht met zware windstoten van 80-90 km/uur.

In de nacht trekt de meeste neerslag naar het noordoosten weg. Bij een doorstaande wind wordt het niet kouder dan 3 tot 5 graden.

Zondag zijn er veel wolkenvelden en zo nu en dan kan er wat regen vallen. Er zijn ook droge perioden waarin de zon kan doorbreken. Bij een matige en aan de kust vrij krachtige westenwind wordt het 6 of 7 graden.

Maandag is het een groot deel van de tijd droog. De zon kan doorbreken, maar de hoeveelheid zon is zeer beperkt. Het wordt 5 tot 7 graden bij een matige zuidenwind. Dinsdag is het iets zachter en wordt het 6 tot 9 graden. De zachtere lucht gaat wel samen met vrij veel bewolking en daarbij kan wat regen vallen.

De dagen daarna is het op een enkele bui na droog. Wolkenvelden worden afgewisseld met wat zon en de temperatuur ligt tussen 6 en 8 graden.