Zonnig en rustig weer

20-09-2021 JOURE – Vanochtend vroeg komt regionaal nog wat nevel of een mistbank voor, maar dit lost vrij snel op. De ochtend start aan de frisse kant, dus een dunne jas of vest komt goed van pas als je naar je werk of naar school gaat. Vervolgens wordt het op de meeste plaatsen weer vrij zonnig en rustig septemberweer. Naast zonnige perioden trekken ook wolkenvelden over het land. Vooral in het noorden en noordoosten heeft de zon veel concurrentie van dikkere lagen bewolking. Het blijft overal droog en de noordoostenwind is zwak tot matig.

Vanmiddag bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden, het blijft droog. In vergelijking met het weekend doet de temperatuur een stapje terug. Onder de bewolking in het noordoosten wordt het hooguit een graad of 16. Tijdens zonnige perioden elders in het land stijgt de temperatuur naar maximaal 20 graden. De wind uit het noordoosten tot oosten neemt iets toe en wordt overwegend matig.

Vanavond verandert het weerbeeld vrij weinig. Naast brede opklaringen komen ook nog wolkenvelden voor. Het koelt flink af en een extra laagje kleding komt goed van pas als je buiten een tijd stil zit. In de nacht naar dinsdag kan opnieuw wat nevel of een mistbank ontstaan en het koelt af naar 6 tot 9 graden.

Ook morgen en woensdag houden we te maken met een rustig, droog en vrij zonnig weertype. Wind staat er nauwelijks en de temperatuur stijgt in de middag naar 17 tot plaatselijk 20 graden wanneer de zon langere tijd aaneengesloten schijnt. In de nachten koelt het behoorlijk af en vooral landinwaarts duikt de temperatuur geregeld richting of onder 10 graden. De ochtend start vervolgens ook aan de frisse kant en een jas gaan we steeds vaker nodig hebben.

Vanaf donderdag komt een einde aan het rustige septemberweer. De wind draait naar het zuidwesten tot westen en daardoor zetten gebieden met bewolking en neerslag vanaf de Atlantische Oceaan koers richting Nederland. Vooral de vrijdag lijkt volgens de laatste weersverwachtingen een behoorlijk wisselvallige en onstuimige dag te worden. Vooral aan zee kan het dan stevig waaien. Van tijd tot tijd valt er een bui en de temperatuur doet ook een stapje terug. Zo verlopen de eerste dagen van de astronomische herfst ook een beetje herfstachtig.