Zonnige perioden, later enkele buien

04-08-2021 LEMMER – Er zijn zonnige perioden en vooral vanmiddag ontstaan enkele buien. Daarbij is ook onweer mogelijk. De temperatuur stijgt naar 21 tot lokaal 23 graden. Morgen heeft vooral de noordoostelijke helft met enkele felle regen- en onweersbuien te maken. Met 21-23 graden en een hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend warm aan. De dagen daarna blijft het wisselvallig met af en toe pittige buien en een stevige wind. In de loop van volgende week neemt de kans op droger en warmer weer toe.

Vanochtend schijnt de zon op veel plaatsen volop. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken, maar tot het middaguur blijft het op de meeste plaatsen droog. Er staat weinig wind en daardoor stijgt de temperatuur snel. Terwijl je om een uur of 8:00 bij 10-13 graden nog een vestje nodig hebt, is het aan het eind van de ochtend prima weer voor een T-shirt. Rond 12:00 uur ligt de temperatuur namelijk rond 20 graden.

Vanmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Verspreid over het land ontstaan enkele buien en juist waar buien ontstaan raakt het een tijdje bewolkt. Daarbij regent het even flink door en is lokaal ook onweer mogelijk. De meeste buien ontstaan waarschijnlijk in het zuiden, midden en westen.

De maxima komen uit op 21 à 22 graden. In het binnenland kan de temperatuur lokaal oplopen naar 23 wanneer de zon lange tijd te zien is. Er staat weinig wind en in combinatie met de hoge luchtvochtigheid voelt het een beetje benauwd aan. Het waait zwak uit het oosten tot noordoosten.

Vanavond komen hier en daar nog enkele buien voor, maar geleidelijk wordt het op steeds meer plaatsen droog. Er zijn wolkenvelden te zien, maar regionaal kun je nog even genieten van het zonnetje. Rond 21:00 uur is het een graad of 17.

Komende nacht blijft het op veel plaatsen droog. Er zijn brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Onder de heldere sterrenhemel koelt het af naar 9-13 graden. In gebieden met veel bewolking wordt het niet kouder dan 15 graden. In het zuiden is kans op enkele dichte mistbanken.

Morgenochtend vroeg verdwijnt eventuele mist vrij snel. Wel kan het in gebieden waar het mistig was nog een paar uur grijs zijn. Elders krijgt de zon veel ruimte en ontstaan in de loop van de ochtend stapelwolken. Op de meeste plaatsen verloopt de ochtend droog.

Morgenmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Bovendien trekken vanuit het zuidwesten dunne sluierwolken over het land, waardoor de zon tussen de stapelwolken door niet voluit kan schijnen. Vooral in de noordoostelijke helft ontstaan pittige buien. Daarbij is kans op onweer, hagel en plenst het flink door. In het zuidwesten valt het mee met de buien en is het een groot deel van de tijd droog.

De temperatuur loopt op naar 21-23 graden. Langs de oostgrens kan het plaatselijk 24 graden worden. Het voelt broeierig warm aan. De wind komt uit het zuiden en is zwak van kracht.

Morgenavond nemen de buien geleidelijk af en halverwege de avond is het op veel plaatsen droog. De enkele wolkenvelden die over ons land trekken kleuren mooi bij het ondergaan van de zon. In de loop van de avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en bereikt een nieuw buiengebied Zeeland en Zuid-Holland.

In de nacht naar vrijdag trekt dit buiengebied van zuidwest naar noordoost over het land. De buien bereiken het noordoosten pas aan het eind van de nacht. De minima komen uit op 13 graden in het noordoosten tot 16 in het zuidwesten.

Vrijdag is het wisselvallig met regen- en onweersbuien, maar ook droge momenten met zon. Voor het gevoel is het heel ander weer dan de voorgaande dagen en dat komt doordat het een stuk harder waait. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee waait het krachtig tot hard (windkracht 6 tot 7). Het wordt 20-22 graden en daarmee is het vrij koel voor de tijd van het jaar. Maxima van 21-25 graden zijn begin augustus gebruikelijk.

Zaterdag moet je opnieuw rekening houden met buien, met name in de middag. Wel lijkt het iets vaker droog te blijven dan op vrijdag. Tijdens droge perioden is het heerlijk buitenweer met een graad of 21 en een zwakke tot matige zuidwestenwind. Waarschijnlijk is het in het noordwesten zonniger dan in het zuidoosten.

Zondag staan opnieuw flink wat buien op het programma. Daarbij is kans op onweer en hagel. Tussendoor schijnt de zon en wordt het 20-21 graden.

Na het weekend is het op maandag en dinsdag nog wisselvallig met een mix van zon, wolken en buien. Met 21 graden blijft het een paar graden koeler dan gebruikelijk. Vanaf woensdag neemt de buienkans tijdelijk af en wordt het mogelijk een paar graden warmer.