Zuiden zon, noorden af en toe regen

03-05-2021 JOURE – Vanochtend valt in het noorden af en toe regen. Later vandaag is in het hele land kans op een bui. In het zuid(oost)en is de meeste ruimte voor de zon. Het wordt 11-15 graden. Morgen wordt een zeer onstuimige dag met talrijke buien en veel wind. Ook woensdag, Bevrijdingsdag, is het wisselvallig. Tot en met vrijdag is het koud voor begin mei, maar komend weekend volgt een overgang naar een beduidend warmer weertype.

Vanochtend is er in het zuiden een mix van hoge bewolking en zon. In het noorden is het bewolkt met soms regen. Tegen het einde van de ochtend neemt de buienkans in het hele land toe. Er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestenwind.

Vanmiddag is er een mix van wolken, zon en buien. De meeste buien zijn voor het oosten en noorden van het land. Hierbij is een kleine kans op onweer. In het zuiden schijnt het vaakst de zon. In Limburg en het oosten van Brabant kan het kwik oplopen naar 15 graden. In de rest van het land wordt het 11-14 graden met de laagste maxima vlak aan zee en in het noorden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. In het noordelijke kustgebied kan het krachtig waaien, 6 Bft.

Vanavond is het aanvankelijk op een lokaal buitje na droog. Later in de avond gaat het in het noordwesten regenen. In de loop van de nacht volgt op steeds meer plaatsen regen en kan het soms flink door plenzen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt toe naar (vrij) krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig aan zee (7-8 Bft). Langs de westkust is kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Morgenochtend is het buiig en onstuimig. De (zuid)westenwind is landinwaarts (vrij) krachtig en aan de kust vaak hard tot soms stormachtig (7-8 Bft). In het hele land is, vooral tijdens buien, kans op zware windstoten tot circa 80 km/uur. Aan de kust, rond het IJsselmeer en in de heuvels van Zuid-Limburg zijn zware windstoten van ruim 90 km/uur mogelijk.

Morgenmiddag blijft het aanvankelijk flink onstuimig met buien en zware windstoten. De buien gaan soms gepaard met onweer. In de tweede helft van de middag neemt in de zuidelijke helft van het land de wind wat af en breekt de zon nog even flink door. De maximumtemperatuur ligt rond 10 graden. In het zuiden kan het met wat meer zon 12-13 graden worden.

Morgenavond neemt ook in de rest van het land de wind geleidelijk wat af, maar op de Wadden en langs de noordkust is tot halverwege de avond nog kans op zware windstoten. Ook op de Waalsdorpervlakte zal het tijdens Dodenherdenking nog stevig waaien. Het aantal buien neemt geleidelijk af, al blijft in het hele land nog wel een (lokaal stevige) bui mogelijk. 

In de nacht naar woensdag is het wisselend bewolkt met een aantal buien. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is aan zee krachtig en op de Wadden soms nog hard (7 Bft.). 

Woensdag, Bevrijdingsdag, is het wisselvallig met buien die van noordwest naar zuidoost over het land trekken. Hierbij is opnieuw kans op onweer. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. Een matige, aan zee (vrij) krachtige, (noord)westenwind voert frisse lucht aan. Met maximaal 9 graden in het noorden tot 11 graden in Limburg is het de koudste dag van de week. Gemiddeld komt de middagtemperatuur begin mei uit rond 16 graden. 

Ook donderdag en vrijdag is het met 10-13 graden nog vrij koud voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld blijft wisselvallig, maar de wind is wel veel minder nadrukkelijk aanwezig. 

Komend weekend draait de wind naar het zuiden en voert warmere lucht aan. De temperatuurverwachting is nog wel wat onzeker. Waarschijnlijk wordt het zaterdag circa 14 graden op de Wadden tot 18 graden in het zuiden, maar het kan in Zuid-Nederland lokaal al 20 graden worden. Zondag wordt het nog enkele graden warmer met landinwaarts op grote schaal ruim 20 graden en in het zuidoosten is wellicht zelfs 25 graden mogelijk. Het weerbeeld laat veel zonneschijn zien, maar een enkele bui is ook mogelijk.