Herdenken en vieren op een andere manier

03-05-2021 JOURE – Herdenken op 4 mei ziet er ook dit jaar anders uit. We doen dit thuis. Alle herdenkingen in Nederland zijn zonder publiek. Dat geldt voor de lokale herdenkingen in de verschillende kernen in onze gemeente, maar ook voor de provinciale en nationale herdenking. Wel is het gemeentebestuur dit jaar vertegenwoordigd bij een aantal lokale herdenkingen voor een kranslegging of het houden van een toespraak. De meeste herdenkingscomités hebben naar een aangepaste invulling gekeken, soms in samenwerking met een school, denk aan een kranslegging in kleine kring, het spelen van de Last Post, het voorlezen van een toespraak of gedicht en de gelegenheid om overdag bloemen te leggen. Dit zijn mooie initiatieven. Een paar herdenkingen zijn ’s avonds via een livestream te volgen; we nodigen u van harte uit om hiernaar te kijken en te luisteren. Zo kunnen we toch samen herdenken en stilstaan op 4 mei.

Thuis herdenken
Een paar lokale herdenkingscomités zorgen voor een eigen livestream, let op de berichtgeving voor uw eigen dorp of stad, door plaatselijk belang of het herdenkingscomité. Dit geldt in ieder geval voor Joure (www.herdenkennieuwestijl.nl), Oudemirdum (via Vereniging Oudemirdum bruist) Nijemirdum (www.gestreamd.nl/4mei, Ouwsterhaule (Stichting Vier Mei Ouwstertrijegea) en Sintjohannesga-Rotsterhaule (via bekende kanalen van de dorpen). In Joure is burgemeester Fred Veenstra aanwezig voor een kranslegging en toespraak, in Sint Nicolaasga legt wethouder Frans Veltman een krans, in Ouwsterhaule is wethouder Roel de Jong aanwezig voor een kranslegging en toespraak en wethouder Jos Boerland is bij de herdenking in Sintjohannesga-Rotsterhaule. De provinciale herdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden is ’s avonds live te volgen op Omrop Fryslân en Podium.tv. Sybrand Buma, voorzitter van de provinciale herdenking, spreekt hier de herdenkingsrede uit. Daarnaast kunt u de Nationale herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam vanaf 18.45 uur live volgen op televisie (NPO 1) en internet.

Vlagprotocol
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Net als vorig jaar is het vlagprotocol ook dit jaar aangepast: inwoners mogen de vlag op 4 mei de hele dag halfstok hangen, de Nederlandse of Friese vlag, van zonsopgang tot zonsondergang. Op 5 mei mag de vlag zoals altijd de hele dag in top. De gemeente wenst u thuis een goede herdenking en Bevrijdingsdag toe.