1,5 meter afstand houden weer verplicht

23-11-2021 LEMMER – 1,5 meter afstand houden tot elkaar is vanaf vandaag weer verplicht voor iedereen van achttien jaar en ouder. Dat heeft het demissionaire kabinet gister bekendgemaakt. De 1,5 meter geldt op dit moment nog als dringend advies. Het kabinet neemt de strengere maatregel “om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen”. Daarbij is het volgens het kabinet “essentieel dat iedereen zich aan de basisregels houdt”.

De verplichting om 1,5 meter afstand te houden betekent dat politie en boa’s mogen en kunnen handhaven. Ook zijn er uitzonderingen. Mensen die woonachtig zijn op hetzelfde adres hoeven geen afstand te houden tot elkaar. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de horeca of in de sportschool, geldt de verplichting niet. Ook voor het hoger en middelbaar beroepsonderwijs geldt een uitzondering, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat.

Er zijn ook plekken waar het praktisch niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden zoals bijvoorbeeld kappers, stylisten en fysiotherapeuten, het openbaar vervoer en aan autorijlessen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden én een mondmasker worden gedragen.

Verder drukt het kabinet mensen op het hart om ook de andere basisregels te blijven volgen die bedoeld zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn, benadrukt het kabinet.

De basisregels zijn:

  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Schud geen handen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht binnen.
  • Blijft thuis bij klachten en laat je testen.