16 jaar cel voor doodslag boekhouder Heeg

25-11-2021 LEEUWARDEN – Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen week een gevangenisstraf van zestien jaar opgelegd tegen een 55-jarige man uit Joure. De man eerder veroordeelde man uit Joure ging in cassatie bij de rechtbank . Deze heeft het cassatie verzoek ongegrond verklaart. De rechtbank achtte eerder al bewezen dat de man op 6 februari 2018 de 56-jarige boekhouder Hans Boschma uit het Friese Heeg om het leven heeft gebracht. Met die doodslag heeft de verdachte de ook door hem op dat moment gepleegde afpersing of diefstal met geweld van € 17.000,- willen verhullen.

Bij de dood van Boschma dacht men in eerste instantie nog aan zelfdoding. Het slachtoffer werd met een strop om de hals aangetroffen. Na onderzoek bleek echter al gauw dat de boekhouder door de verdachte was gewurgd met het scheepstouw. Daarna probeerde hij dat te maskeren als een zelfmoord.

Maanden later liet de 55-jarige man iets los over wat er op 6 februari in het kantoorpand van Boschma was voorgevallen. Aanvankelijk ontkende hij ook maar in het pand van het slachtoffer te zijn geweest. Na lange intensieve verhoren, waarin de verdachte met onder meer DNA-bewijs werd geconfronteerd, paste hij zijn lezing aan.

Uit het onderzoek bleek de man uit Joure in financiële nood verkeerde. Op de dag van zijn dood werden diverse pogingen gedaan een grote geldsom over te boeken vanaf de rekeningen van Boschma. Uiteindelijk lukt dat en wordt een bedrag van 17.000 euro afgeschreven. In de minuten na de overboeking wordt een e-mail met een verklaring voor de overboeking aan de ontvanger verstuurd.

Door een zelfdoding te ensceneren heeft de verdachte de nabestaanden veel onnodig extra leed toegevoegd. Het OM verwijt de verdachte de nabestaanden in het ongewisse te laten over wat er zich nu echt heeft afgespeeld rond de dood van Boschma.