Minimaal 2 miljoen bomen per jaar geplant door Staatsbosbeheer

25-11-2021 LEMMER – Bij Staatbosbeheer gaat het nieuwe plantseizoen is van start gegaan. Ook komende winter gaan zij minimaal 2 miljoen bomen planten. Wat komt daar nu allemaal bij kijken?

Stap 1: kiesje locatie
Nederland is klein, en we willen veel. Daarom zit Staatbosbeheer eerst met provincies en gemeenten om de tafel: je kunt bijvoorbeeld niet zomaar bos aanleggen in een weidevogelgebied. Of na 20 jaar bedenken dat je er toch liever huizen wil. Ook het soort bos is belangrijk. Op de ene plek leggen we bossen aan die goed zijn voor de biodiversiteit. Bij steden planten ze juist bossen die geschikt zijn voor recreatie.

Stap 2: Kies je boomsoort
Niet elke boomsoort groeit in alle bodems even goed. Sommige gronden zijn heel nat, of juist heel droog, of heel zuur… Voor elk type grond kijkt Staatsbosbeheer welk soort het beste groeit. Vooropgesteld: Staatsbeheer plant altijd meerdere boom soorten (en struiken) in nieuw bos. Dit is beter voor de biodiversiteit en het vermindert het risico op ziekten en plagen.

Stap 3: kies je moment
De meeste planten worden in bomen in de winter geplant. Dit doen we omdat bomen dan in rust zijn. De groei van de boom staat dan tijdelijk stil en hij heeft minder voedingsstoffen nodig. De boom kan dan direct in het voorjaar al zijn energie gebruiken om zich stevig in de grond vast te maken.

Stap 4: kies je gereedschap
Het aanplanten kan machinaal en of met de plantmachine. Deze wordt gebruikt als er grote stukken ineen keer worden beplant. Maar het kan ook met de hand, om bijvoorbeeld in al een bestaand bos op kleinere plekken te planten.

Stap 5: plant de bomen
Dan is het tijd om de boompjes te planten. Hierbij moet goed gele worden op de diepte van de wortelhals. Daarin zitten namelijk mineralen en vocht. Als je een boom te diep plant, krijgt hij zuurstof tekort. Maar als hij niet ver genoeg onder de grond zit, kan hij uitdrogen.

Stap 6: wachten maar
Nadat de jonge boompjes zijn geplant duurt het zo een dertig jaar voordat het bos er volgroeid uitziet. In die tijd houdt de boswachter goed in de gaten of bijvoorbeeld andere planten niet gaan overgroeien, Het is dus vooral een kwestie van bijsturen en veel geduld. Maar hé, ze noemen ze dan ook niet voor niets boswachters.

Met dit stappenplan werkt Staatbosbeheer hard aan meer bos in Nederland. Van 1% in 1850, naar 10% nu. En ze gaan door: in het klimaatakkoord is afgesproken: 37.000 hectare nieuw bos in Nederland in 2030. Aan de slag dus!

Voor meer informatie kunt u terecht via deze link