Aanbod koopwoningen opnieuw afgenomen

13-01-2021 LEMMER – Het aanbod te koop staande woningen is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2021. In het vierde kwartaal zijn ruim 35.000 woningen verkocht. Dat is circa 23% minder ten opzichte van een jaar eerder. Het te koop staand aanbod aan het eind van het vierde kwartaal 2021 is nog slechts 15.600 woningen, 33% minder dan een jaar geleden. De druk bij woningzoekenden blijft daarmee onverminderd hoog.

De doorstroming loopt vast. De focus op een ruimer woningaanbod is cruciaal. Daarom moet de nieuwbouw ook snel op gang komen. Dan komt de doorstroming op de woningmarkt op gang. Volgens kenners bevinden we ons nu in een vicieuze cirkel. De doorstroming stokt door te weinig aanbod en de krapte jaagt de prijzen op. Een tweedeling in de maatschappij ligt op de loer waarbij woningbezitters en woningzoekers meer en meer tegenover elkaar komen te staan.

De lage rente, de overwaarde op bestaande woningen, de spaartegoeden en het vertrouwen in de economie leiden gemakkelijk tot hoge biedingen en prijzen. Het wijzen en verwijten steekt al de kop op. Senioren worden er op aangesproken dat ze niet willen verhuizen. Dat is te gemakkelijk. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep. Dit remt het op gang brengen van een keten van huizen die te koop komt.

Cijfers
De transactieprijs komt in het vierde kwartaal van 2021 uit op 438.000 euro, een stijging op jaarbasis van ruim 20%. Daarmee ligt de stijging voor het derde kwartaal op rij rond 20% op jaarbasis. De prijs van tussenwoningen is het sterkst gestegen: met 22,5% in een jaar tijd. Vrijstaande woningen noteren gemiddeld een stijging van 18% op jaarbasis. In het vierde kwartaal van 2021 werden er 19% minder nieuwbouwwoningen en kavels verkocht.