Aangename herfstdag

31-10-2020 LEMMER – In het noorden start de dag regionaal met wat motregen. Vanuit het zuiden wordt het droog en komt er ruimte voor de zon. Het wordt circa 16 graden. Vanavond volgt vanuit het westen regen. Vanavond, morgen en zeker ook maandag is er veel wind. Daarbij is het nat en zacht met maandag in het zuiden 20 graden. Later volgende week wordt het koeler, droger en is er kans op mist.

In de noordelijke helft van het land is het bewolkt en in het noorden valt soms wat motregen. In het zuiden komen opklaringen voor en deze opklaringen breiden geleidelijk uit. Richting het einde van de ochtend wordt het ook in Noord-Nederland overal droog en klaart het op. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden afgewisseld met wat wolken. In de tweede helft van de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe en tegen de avond kan in Zeeland al wat regen vallen.

Het wordt 15 graden op de Wadden, 16 graden in Amsterdam en Utrecht en 17 graden in het zuidoosten van het land. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het eind oktober circa 13 graden. De zuidenwind neemt gedurende middag toe en wordt matig in het binnenland en (vrij) krachtig vlak aan zee en op de Wadden.

Vanavond trekt een regengebied van west naar oost over het land. De wind draait van zuid naar zuidwest en kan in het noordwestelijk kustgebied tijdelijk hard zijn (7 Bft.) met windstoten tot 75 km/uur. In de tweede helft van de avond wordt het vanuit het westen droger.

Vannacht zijn er in het zuidoosten perioden met regen. In de rest van het land is het grotendeels droog met in de kustprovincies later in de nacht enkele buien vanaf zee. De minimumtemperatuur ligt rond 11 graden. Er waait een matige, aan zee nog (vrij) krachtige, zuidwestenwind.

Morgenochtend valt in het zuidoosten nog steeds regen. In de rest van het land komen enkele buien voor, maar is het ook regelmatig droog. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige, zuidenwind.

Morgenmiddag waait het flink. De wind draait van zuid naar zuidwest en wordt landinwaarts op veel plaatsen vrij krachtig. Aan zee gaat het krachtig tot hard (6-7 Bft.) waaien. Vlak langs de westkust, in het noorden van Noord-Holland en op de Wadden is kans op zware windstoten tot circa 80 km/uur. Een groot deel van de middag verloopt op de meeste plaatsen droog. In de tweede helft van de middag neemt de kans op regen vanuit het noordwesten toe.

Met 15 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het zuiden van het land is het zacht voor de tijd van het jaar, maar door de wind zal het niet aangenaam aanvoelen.

Morgenavond kan het in het hele land van tijd tot tijd regenen en ook de nacht naar maandag verloopt nat. De zuidwestenwind blaast flink door en is aan zee krachtig tot soms hard met fikse windstoten.

Maandag wordt een bijzondere weerdag. Met 17-18 graden in Noord-Nederland tot 20-21 graden in het zuidoosten is het uitzonderlijk zacht voor begin november. Lekker weer is het echter zeer zeker niet. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien en er valt regelmatig regen. Daarbij waait het ook nog eens flink. Aan de kust is de wind mogelijk zelfs stormachtig en in de kustprovincies komen zware windstoten voor.

Dinsdag is het met 12-13 graden een stuk kouder dan maandag. Het is wisselend bewolkt met een aantal buien. De dag begint winderig, zeker in de kustprovincies. In de loop van de dag neemt de (zuid)westenwind wat in kracht af.

De dagen daarna wordt het rustig en droog herfstweer. Met een beetje geluk zien we in de tweede helft van komende week regelmatig de zon. Als het tegenzit is er veel lage bewolking en komt regionaal hardnekkige mist voor. Met circa 11 graden is de middagtemperatuur normaal voor begin november. In de nachten koelt het af tot een graad of 4. Tijdens een nacht met brede opklaringen kan het lokaal tot lichte vorst komen.