Aanzienlijke stijging van cyber criminaliteit tijdens 2e lockdown

07-01-2020 LEMMER – Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrime-meldingen flink toegenomen. In Friesland nam cybercriminaliteit van september tot en met november toe met 15,6% ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Tijdens de tweede golf registreerde de Friese politie (tot nu toe) 95 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 82 meldingen. Ondanks deze stijging komen Friezen er tijdens de tweede golf nog goed vanaf op het gebied van internetoplichting. Op landelijk niveau verdubbelde het aantal cybercrime-meldingen namelijk. 

Friezen lopen relatief weinig risico op cybercrime
Van januari tot en met november 2020 kregen 5 op de 10.000 Friezen te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren er 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. In Friesland loopt men daarmee iets minder risico dan landelijk gemiddeld.

Relatief gezien registreerde de politie het vaakst een cybercrime-incident in Noord-Holland: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners. Zuid-Hollanders lopen juist het minste risico om slachtoffer te worden van online oplichting: 4 meldingen per 10.000 inwoners.

Meeste cybercrime-meldingen in Weststellingwerf en Terschelling
In de provincie Friesland vallen inwoners van de gemeente Weststellingwerf relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 9,7 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook op Terschelling (8,1), in Harlingen (6,4) en in Waadhoeke (6,3) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld op de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland. Hier vonden in 2020 tot aan november geen incidenten plaats.

Meer cybercrime dan inbraken in 9 Friese gemeenten
Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit tijdens de tweede golf te verschuiven naar online. In 9 Friese gemeenten kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Dit geldt onder meer voor de gemeenten Heerenveen, Harlingen en Achtkarspelen.