Activiteiten tips It Fryske Gea

24-02-2021 LEMMER – Eropuit in een otterleefgebied kan in It Fryske Gea op verschillende plekken. Hieronder vind je enkele tips waar je heerlijk kunt wandelen in de omgeving waar de otter ook vaak loopt. Een otter laat zich niet snel zien, maar je kunt zijn sporen wel vinden. Let bijvoorbeeld op pootafdrukken, spraints (is poep) of misschien zie je wel een wissel (is oversteekplek van de otter). Soms zie je zelfs een sleepspoor van zijn staart!

Moerasgebied Easterskar
Nationaal Park De Alde Feanen
Drielandenpunt’ Grutte Wielen
Beekdallenlandschap van de Lende
Veenlandschap It Bûtenfjild

Ontdekkingsreis langs het Otterpad: route voor kids (7 – 12 jaar)
Zelf de weg vinden in De Alde Feanen, één van de grootste moerasgebieden van Noordwest Europa en intussen spannende en leerzame opdrachtjes doen. Download de route en ga met het hele gezin op pad. Kinderen speuren het gebied af naar routepaaltjes en voeren daar opdrachten uit zoals de watertemperatuur meten, planten onderzoeken en sporen zoeken. Een superleuke manier om meer te leren over de otter!

Start: Parkeerplaats bezoekerscentrum  Alde Feanen. Route: het Otterpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos.  Deze activiteit wordt gratis aangeboden en is volledig Corona-proof! De route en opdrachten kun je hier downloaden.

Doe-opdrachten voor kinderen
Speciaal voor kinderen bieden we leuke doe-opdrachten met een knipoog naar de natuur. Gekoppeld aan het seizoen verzinnen we steeds weer wat anders en nu in coronatijd zorgen we voor extra buitenplezier (dichtbij) huis. Superhandig is ook dat overal een voorbeeld bij staat, zodat je precies weet wat je moet doen. Wat ga jij deze voorjaarsvakantie doen?

Lekker naar buiten:
Ganzen spotten
Modderfiguur maken

Nestmateriaal zoeken
Bomen maken van takken

Kidsproof uitjes speciaal voor jou geselecteerd
Kidsproof Fryslân en It Fryske Gea gaan samen de natuur in. Op zoek naar de leukste gezinsuitjes en weetjes over én in de Friese natuur. Want hoe weet je nou of een activiteit écht leuk is? Dan moet je bij de Kidsproof-reporters zijn. Kinderen stellen namelijk altijd de beste vragen en weten wat cool is. Gewapend met een videocamera gaan ze op pad met een natuurgids van It Fryske Gea, gericht op een interessant onderwerp. We trappen in maart af met de otter. Kan je niet wachten? Lees verder >>

Op Kidsproof Fryslân vind je de leukste activiteiten & plekjes in Friesland voor ouders met kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar. Alle toffe plekken (ook in It Fryske Gea) staan op de eropuit-pagina en in de uitagenda vind je de leukste activiteiten op datum. Nu vind je hier ook vooral veel tips voor thuis, zoals een vogeltaartje maken!

Mee doen met fotowedstrijd Kiek’es!
Lekker naar buiten en op zoek naar dat ene perfecte plaatje. Elke maand maak je kans op leuke prijzen als je mee doet aan onze fotowedstrijd Kiek’es! Dit kan in It Fryske Gea, maar ook dichtbij huis. De jury heeft een top 10 samengesteld van alle inzendingen van de maand februari. Tot en met zondag 28 februari kun jij hierop je stem uitbrengen, welke foto is jouw favoriet?

Vanaf maandag 1 maart begint er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Dan zijn we op zoek naar jouw ode aan het Friese landschap. Succes!

Houd de zeearend in de gaten

Op Valentijnsdag, de dag van de liefde, brachten wij de eerste nestcam beelden van de zeearenden in de Alde Feanen naar buiten. Tot 1 maart zijn er meerdere sneakpreviews van de eerste beelden op het zeearendnest te bekijken, waarna op 1 maart de livestream van ‘Beleef de lente in It Fryske Gea’ start!