Bewolking en regen vanuit het westen

08-01-2021 JOURE – De bewolking neemt toe en vanuit het westen trekt een regengebied over het land. Vooral vanavond is het daarbij kletsnat en maakt de wind het waterkoud. De temperatuur loopt gestaag op naar 3 tot 7 graden vanavond laat. Komende dagen blijft het meestal droog en schijnt af en toe de zon. Tijdens de nacht kan het plaatselijk vriezen en is ook kans op mist. Vanaf woensdag wordt het zachter met overdag 7 tot 10 graden.

Vanochtend vroeg vriest het regionaal in het binnenland. Dat betekent dat je de autoruiten moet krabben, maar ook dat het plaatselijk glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Omdat de wind snel toeneemt en de temperatuur oploopt, verdwijnt de gladheid vrij snel.

In de tweede helft van de ochtend neemt de bewolking vanuit het westen snel toe, maar in het oosten kun je nog een tijd van het zonnetje genieten. Er trekt een enkel buitje over het land, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Aan het eind van de ochtend stijgt in het uiterste zuidwesten de kans op wat gespetter.

Vanmiddag raakt het overal bewolkt en breidt een regengebied zich over het land uit. Daarbij wordt het druilerig met perioden van lichte regen en motregen. De regen bereikt het oosten pas aan het eind van de middag. Daar kun je eerst zelfs nog een waterig zonnetje zien als je voor een lunchwandeling gaat.

In de regen is het slechts 3 tot 4 graden. Een matige tot vrij krachtige zuidenwind maakt het daarbij waterkoud. Aan zee en rond het IJsselmeer waait het krachtig.

Vanavond gaat het vanuit het westen harder regenen en af en toe plenst het flink door. In het noordoosten kunnen soms kletsnatte sneeuwvlokken tussen de regendruppels naar beneden suizen, maar wit wordt het daar zeker niet van. Met dit kletsnatte weer komen je regenjas of paraplu goed van pas. Omdat het waterkoud is, zijn een lekkere trui of warme winterjas ook aan te raden als je bijvoorbeeld de hond moet uitlaten. De temperatuur loopt geleidelijk op naar 3 graden in het noordoosten tot 7 in het zuidwesten.

De wind neemt tijdelijk in kracht af, maar draait in de loop van de avond naar het noordwesten en neemt dan weer toe. Aan de westkust kan dan een harde tot soms stormachtige wind komen te staan (kracht 7-8) en is kans op zware windstoten rond 75 kilometer per uur.

Komende nacht plenst het nog een tijd flink, maar geleidelijk trekt de regen richting het oosten. Door de stevige wind koelt het nauwelijks af ten opzichte van de avond. Het is op de meeste plaatsen een graad of 6.

Morgenochtend vroeg valt in het uiterste oosten en noordoosten eerst nog wat regen, maar geleidelijk trekt het regengebied naar Duitsland weg. Verspreid over het land volgen nog een paar nieuwe buien, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. Bovendien breekt af en toe de zon door.

Morgenmiddag is er een mix van wolkenvelden, zonnige momenten en komt hier en daar een bui voor. Er staat een matige westenwind, maar in de tweede helft van de middag gaat het steeds minder hard waaien. De maxima komen uit op 6 à 7 graden en dat is heel normaal voor de tijd van het jaar. Met dit weer is het prima om lekker buiten te sporten en het is de perfecte dag om je kerstboom weg te brengen.

Morgenavond en in de nacht naar maandag wordt het op de meeste plaatsen droog en is alleen in het westen nog kans op een paar buien. Er trekken wolkenvelden over het land, maar af en toe kan het opklaren. Als het opklaart daalt de temperatuur richting het vriespunt en kan het plaatselijk glad worden door bevriezing. Bovendien kan op deze plekken dichte mist ontstaan. In bewolkte gebieden blijft het zicht goed en wordt het niet kouder dan 2 tot 4 graden.

Maandag wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. Uit deze wolkenvelden kan het heel lokaal een beetje spetteren, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Daarbij loopt de temperatuur op naar 5 graden in het oosten tot lokaal 7 in het westen. Er staat nauwelijks wind.

Dinsdag schijnt de zon af en toe en wordt het 3-5 graden. Het blijft een groot deel van de dag droog en omdat er weinig wind staat is het prima weer om er op uit te trekken. Later op de dag kan het noordwesten met wat lichte regen te maken krijgen.

De dagen daarna is het rustig en droog weer. Wel loopt de temperatuur op naar 7 tot 10 graden en is de kans op vorst in de nacht klein. Vanwege het rustige weer kan mist ontstaan, maar regionaal zal ook zeker de zon schijnen. Na volgend weekend neemt de kans op wisselvallig weer opnieuw toe.