Bewolkt en later regen met stevige wind

30-09-2021 LEMMER – Vanochtend schijnt op veel plaatsen de zon en op een lokale bui na is het droog. Vanuit het zuidwesten neemt de sluierbewolking toe en in de loop van de ochtend wordt de bewolking geleidelijk dikker en gaat de zon soms schuil. De zuidwestenwind is matig en aan zee vrij krachtig.

Vanmiddag is het op veel plaatsen bewolkt, maar vooral in het zuidoosten schijnt ook af en toe de zon. In het noordwesten neemt in de loop van de middag de kans op regen toe. De zuidwestenwind neemt weer in kracht toe en is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar ongeveer 15 graden. Direct aan zee is het een graadje minder warm, maar in het zuiden en zuidoosten kan het 16 graden worden.

Vanavond valt in het noordwesten enige tijd regen. Daar waait ook een stevige zuiden- tot zuidwestenwind, windkracht 6 tot 7. Elders in de kustgebieden waait het vrij krachtig en boven land matig. De bewolking heeft ook in de rest van het land de overhand, maar het blijft droog. De temperatuur daalt in de nacht naar vrijdag naar 9 tot 12 graden.

Morgen overheerst de bewolking en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen weer regenen. In de middag is het overal enige tijd regenachtig en soms regent het flink door. De enigszins vlagerige westenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. Bij de Wadden is de wind hard (7 bft). In de middag neemt de wind weer in kracht af en draait naar het zuidwesten. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt in de middag naar 15 of 16 graden in het noorden en westen en naar 17 in het binnenland. In het zuidoosten kan het lokaal 18 graden worden.

Zaterdag zitten we weer tussen twee storingen in en is het op veel plaatsen een groot deel van de dag droog. Bovendien schijnt geregeld de zon door de hoge wolken heen. Aan het eind van de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe en zaterdagavond volgt regen. Er waait een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind en het wordt 16 tot 18 graden met de hoogste temperaturen in het zuiden.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en regenachtig. Bovendien waait het flink en is kans op zware windstoten. De regen trekt zondagochtend naar het oosten weg. Dan is het op veel plaatsen een tijdje droog, maar vanuit het westen volgen in de middag weer een paar buien. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. De temperatuur loopt op naar 15 tot lokaal 17 graden.

Volgende week blijft het de eerste dagen nog wisselvallig met een grote kans op regen of enkele buien. Later in de week neemt de kans op een droger en rustiger weertype duidelijk toe. De temperatuur stijgt dagelijks naar waarden omstreeks 16 graden.