‘Drop je knife’ ook in De Fryske Marren

29-09-2021 LEMMER – Gemeente en politie willen jongeren aanmoedigen om hun steekwapens en van niet echt te onderscheiden (speelgoed) en echte vuurwapens in te leveren tijdens de week van de veiligheid. In de week van de veiligheid die van 11 tot en met 17 oktober plaats vindt kunnen er anoniem op het politiebureau van Lemmer of Joure worden ingeleverd in een speciale ton. Voor het bezit volgen er dan proces verbaal.

Mensen die in het bezit zijn van een vuurwapen kunnen bellen met telefoonnummer 0900-8844. De politie komt dan in burger bij u thuis het wapen collecteren. Zolang het wapen niet is gebruikt bij een misdrijf zal er geen vervolging plaats vinden.

Daarnaast wordt er ook aandacht gevraagd aan ondernemers. Er wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden voor ondernemers om criminaliteit te voorkomen en (medewerkers) meer alert en weerbaar te maken. Door heel het land organiseren ondernemers en gemeenten activiteiten voor ondernemers, bedrijven, medewerkers en inwoners.

In totaal zijn er 200 gemeenten die aan de actie deelnemen. Kijk ook op www.dropjeknife.nl. Ook is er een wetsvoorstel in de maak om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen. Demissionair minister Grapperhaus kondigde dit eind vorig jaar al aan. Ook is er overleg tussen het ministerie en verschillende winkelketens over hoe winkeliers in de tussentijd kunnen tegengaan dat legale messen aan minderjarigen worden verkocht.