Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Talma Hiem in Balk

27-10-2020 BALK – De opmars van het coronavirus bij Talma Hiem in Balk, onderdeel van Zorggroep Hof en Hiem, zet door. Na de twee besmettingen van vorig weekend zijn in de afgelopen week nog eens veertien van de in totaal 73 bewoners positief getest op het coronavirus. Daarnaast zijn ook zeven medewerkers besmet met Covid-19. De besmettingen hebben zich allen voorgedaan op de afdelingen Akkelei en Beltsjeblom.

Twee bewoners van Talma Hiem zijn overgeplaatst naar de corona-afdeling van Anna Schotanus in Heerenveen. Twaalf andere bewoners worden momenteel in Talma Hiem verzorgd en verpleegd. Twee bewoners zijn helaas inmiddels overleden. De zeven positief geteste medewerkers verblijven op dit moment thuis in quarantaine.

Nodige maatregelen
John van Arnhem, directeur-bestuurder van Zorggroep Hof en Hiem: “Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen die we hebben getroffen is het niet gelukt om het coronavirus buiten de deur te houden. Ook vanaf de eerste besmetting binnen Talma Hiem hebben we in overleg met de GGD direct de nodige maatregelen getroffen. Alle medewerkers werken volgens protocol en weten precies wat zij moeten doen. Zij doen uitstekend hun werk. In overleg met de GGD is besloten dat de betreffende bewoners van de afdelingen Akkelei en Beltsjeblom beschermd worden verpleegd. Dat wil zeggen dat medewerkers in volledig beschermende kleding de bewoners verzorgen. “We hebben meer dan voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in huis om medewerkers zo veilig mogelijk te laten werken”, zegt Van Arnhem.

Bezoek
“De veiligheid en het welzijn van bewoners staat voorop. We proberen bezoek mogelijk te blijven maken, hetzij in heel beperkte mate. Dit doen we in nauw overleg met de GGD”, aldus de directeur-bestuurder. Op de afdeling Beltsjeblom is helaas, in overleg met de GGD, de komende 10 dagen geen bezoek mogelijk. Op andere afdelingen hebben bewoners die niet besmet zijn met het coronavirus of die niet preventief in quarantaine verblijven de mogelijkheid om één vaste bezoeker te blijven ontvangen. Dit geldt ook voor de bewoners van de afdeling Akkelei die afgelopen week gesloten is geweest.