Dit weekend egelweekend

24-09-2021 LEMMER – Op zaterdag 25 en zondag 26 september is het jaarlijkse Egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Egelwerkgroep, de Zoogdiervereniging, de Jaarrond Tuintelling en OERRR iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. 

Door de waarnemingen dit jaar en van voorgaande jaren ontstaat er een beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Geen egel in je tuin? Geef dan het aantal nul door. Ook dit is waardevolle informatie. Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan onder andere via dit meldpunt.

De habitat van de egel verdwijnt. Onze huizen, maar ook onze tuinen nemen steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van de egel over. In tegenstelling tot wat veel mensen denken leggen egels heel wat kilometers per nacht af. Egels blijven vrijwel nooit op een plek en delen bovendien hun territorium met soortgenoten. Een schutting of een hek is een ondoordringbare barrière voor de egel. Een ‘egelsnelweg’ is dan ook geen overbodige luxe.  

Met het project Egelsnelweg zorgt de egelwerkgroep dat tuinen weer opengesteld en geschikt worden voor egels, zodat zij dit kunnen blijven gebruiken als leefgebied: foerageerplek, paarplek, kraamplek, nestelplek én overwinteringsplek. Kijk hier voor meer informatie.