Fors minder bier verkocht

17-01-2021 LEMMER – Nederlandse bierbrouwers verkochten afgelopen jaar 14% minder bier. Vooral buitenshuis kwam de klad erin, zo blijkt uit cijfers van Nederlandse Brouwers. Thuis werd wel meer bier gedronken.

De brouwers verkochten vorig jaar ruim 1 miljard liter bier. Dat was 2 miljoen hectoliter minder dan het jaar ervoor en het kleinste aantal van de afgelopen jaren.

Coronamaatregelen speelden hierbij een grote rol. Horecabedrijven moesten in het voorjaar een aantal weken dicht en ook sinds oktober moeten cafés en restaurants de deuren gesloten houden. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is afgenomen. Al met al werd er bij horeca en evenementen afgelopen jaar 58% minder bier omgezet.

Tegenover de daling in de kroegen, restaurants en evenementen, staat een stijging van het thuisdrinken. Achter de voordeur is 5% meer bier gedronken. Dat was echter bij lange niet voldoende om de daling buitenshuis te compenseren.

Toch nam het aantal brouwers in Nederland vorig jaar toe, van 787 naar 810. In 2020 zijn 48 brouwers gestopt, maar er kwamen er 71 bij. Ook meldt de brouwersvereniging dat inmiddels 86 bedrijven een webshop hebben.