Friesland laat positieve lijn zien ten aanzien van energielabels

08-03-2021 LEMMER – Bij 48,5 procent van de woningen in Friesland is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij ruim 1 op de 4 woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Gemiddeld verbeterde het Friese energielabel van D naar C. Dit en meer blijkt uit onderzoek.

Meeste woningen verbeterden van label C naar B
Er werd voor ruim 158.000 Friese woningen een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De meeste Friese woningen verbeterden van label C naar B (10.869 keer), maar ook een ophoging van B naar A (8.871 keer) en van C naar A (7.302 keer) werd werd vaak geregistreerd. Gemiddeld verbeterde het energielabel in Friesland van D naar C.

Harlingen meest energiezuinig
In de gemeente Harlingen zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden van Friesland. Ook op Vlieland zijn huizen relatief duurzaam. In beiden gemeenten hebben woningen gemiddeld definitief energielabel B. 

Op provinciaal niveau blijken huizen op Terschelling juist het minst energiezuinig, gevolgd door de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel.

Verbetering energielabel noodzakelijk
Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel.