Gladheid noorden en midden door ijzel

23-12-2021 LEMMER – In het noorden en midden van het land kan het vanochtend verraderlijk glad zijn door lichte regen op een koude ondergrond met ijzel tot gevolg. Langzaam loopt vanuit het zuidwesten de temperatuur op en verdwijnt de gladheidskans. De maximumtemperatuur van 4 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden en westen wordt pas eind van de avond bereikt. Morgen is het zacht en regenachtig, maar in het noorden stroomt in de loop van de dag alweer koude lucht het land in. Kerst lijkt in delen van het land behoorlijk winters te verlopen.

In het noorden en midden van het land komt gladheid voor door ijzel. Vooral in Flevoland, Overijssel, het zuiden van Friesland en Drenthe en de noordelijke helft van Gelderland kan het regionaal spekglad zijn.

In de tweede helft van de ochtend neemt de gladheidskans vanuit het (zuid)westen af doordat de temperatuur langzaam oploopt. In het noordoosten van het land kan het tot het begin van de middag glad zijn. Rond het middaguur is het 0 graden in Groningen, 2 graden in Utrecht en 4 graden in Vlissingen. Er waait een matige zuidenwind.

Vanmiddag blijft het bewolkt en is het vaak droog. Vooral in het noorden kan het nog af en toe licht regenen. De wind draait van zuid naar zuidwest en is op de meeste plaatsen matig, 3 Bft. Aan zee waait het matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. De temperatuur loopt langzaam op en varieert aan het einde van de middag van 2 graden in Groningen tot 6 graden in Zeeland en langs de westkust. 

Vanavond volgt vanuit het westen regen voor het hele land. De temperatuur loopt daarbij verder op en aan het einde van de avond is het 4 tot 8 graden. In de nacht wordt het op de meeste plaatsen droog. Het blijft wel bewolkt en de temperatuur ligt rond 7 graden. Het is nevelig en vooral in het noorden zelfs wat mistig, maar dichte mist wordt niet verwacht.

Morgenochtend is het bewolkt en kan af en toe wat regen vallen. Op de meeste plaatsen waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten. In het uiterste noorden draait de wind in de ochtend naar het noorden tot noordoosten. De temperatuur ligt tussen 5 graden aan de noordkust en 8 graden in het zuiden en westen van het land.

Morgenmiddag blijft het bewolkt en regenachtig. In het midden en zuiden van het land is het 8 of 9 graden, maar in Noord-Nederland zet de temperatuur vanuit het noordoosten een daling in en eind van de middag is het in Groningen nog maar 2 graden. De wind is zwak of matig en waait in het zuiden uit het (zuid)westen en in het noorden uit het noordoosten. 

Morgenavond zet deze trend langzaam door en aan het einde van de avond varieert de temperatuur van 0 graden in het noordoosten tot +6 graden in Zuid-Nederland. Het is nog steeds bewolkt en regenachtig, maar in het noorden en oosten is ook (natte) sneeuw mogelijk. In de nacht naar eerste kerstdag kan ook in het midden van het land (natte) sneeuw vallen.

Eerste kerstdag kan hierdoor regionaal wit starten. Ook gedurende de dag is kans op winterse neerslag. In Zuid-Nederland valt de neerslag mogelijk als regen bij temperaturen ruim boven het vriespunt. In Noord-Nederland kan het ook grote delen van de dag droog zijn met mogelijk ook ruimte voor de zon. De maxima lopen uiteen van 0 graden in Groningen, Friesland en Drenthe tot +6 in Zeeland en Zuid-Limburg.

Op tweede kerstdag begint de zachte lucht vanuit het zuiden weer terrein te winnen. Dit kan opnieuw winterse neerslag opleveren, naast (natte) sneeuw is ook kans op ijzel. Vanuit het zuidwesten gaat de neerslag steeds meer over in regen. In Zuid-Nederland kan het zo’n 7 graden worden. In Noord-Nederland ligt de temperatuur lange tijd rond of net onder het vriespunt. Eind van de dag kan het kwik oplopen naar +2 graden.

Maandag lijkt een grotendeel droge dag te worden met af en toe zon. Later op de dag neemt vanuit het zuiden de kans op regen toe. Het wordt 4 tot 8 graden met de laagste maxima in Groningen. 

De dagen daarna is het zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 6 en 10 graden. Het weerbeeld is wisselvallig en de wind krijgt een voorkeur voor de zuidwesthoek.