Grootste deel Lockdown voorbij

15-01-2022 LEMMER – Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers kondigden gister aan dat vanaf zaterdag veel meer mogelijk wordt. Allereerst: het gaat om een dermate groot versoepelingspakket dat het gemakkelijker is om te starten met de sectoren die nog even moeten afwachten. De horeca en cultuurbranche vallen buiten de boot. Het kabinet wil de coronasituatie over tien dagen opnieuw beoordelen. Het is niet zeker of die regeling ook voor de cultuursector geldt.

Algehele heropening van hoger onderwijs en mbo
Het kabinet kondigt vanavond aan dat ook studenten in het mbo en hoger onderwijs weer fysiek les gaan krijgen. Dat gebeurt onder enkele voorwaarden Er komt weer een maximum voor het aantal studenten per collegezaal en een advies om zoveel mogelijk met de fiets naar de onderwijsinstelling te komen. Op die manier is het minder druk in het openbaar vervoer.

Winkels mogen weer open tot 17.00 uur, zonder verplichte afspraak
Winkels mogen vanaf zaterdag weer open zijn, tot een verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. Klanten moeten binnen een mondkapje dragen en er geldt een maximumcapaciteit die afhangt van de grootte van de winkel. Het komt neer op één persoon per 5 vierkante meter.

Meer mogelijkheden voor sportsector, sportscholen gaan weer open
Zowel de binnen- als buitensport moet meer mogelijk worden. Zo mogen volwassenen vanaf zaterdag buiten weer tot 20.00 uur trainen. Dat was tot zaterdag alleen weggelegd voor 17-minners. Daarnaast wordt binnen sporten onder voorwaarden weer mogelijk. Het kabinet neemt die beslissing om de luide roep om sportscholen te heropenen tegemoet te komen. De voorwaarden worden vrijdagavond op de persconferentie aangekondigd.

Bezoek aan de kapper en andere contactberoepen wordt weer mogelijk
Ten slotte volgen er nog versoepelingen voor zogeheten contactberoepen: locaties waar er onvermijdelijk veel fysiek contact is, zoals bij de kapper of in nagelstudio’s. Een bezoek aan die locaties moet vanaf zaterdag weer mogelijk zijn, weten bronnen. Er gaan wel enkele voorwaarden gelden, zoals een maximumaantal klanten per vierkante meter en een mondkapjesplicht.

Er een bredere mondkapjesplicht
In drukke winkelstraten en bij bijvoorbeeld sportevenementen of demonstraties. Daarnaast zouden mensen binnen een mondkapje moeten blijven dragen als zij gaan zitten. Er zouden alleen nog uitzonderingen zijn wanneer mensen iets eten of drinken. Op kantoor moet het mondmasker voortaan ook standaard gedragen worden, tenzij er sprake is van “een beperkte en vaste bezetting, in combinatie met goede ventilatie”, aldus de experts.