Hier en daar lichte regen

27-11-2020 LEMMER – Op veel plaatsen is het bewolkt, maar vanuit het zuidoosten kan de zon geleidelijk doorbreken. Ook in het noordwesten is wat zon mogelijk. Plaatselijk valt wat lichte regen of motregen en het wordt 8-9 graden. Komende dagen wordt het kouder met zondag en maandag overdag temperaturen van 3-5 graden. ’s Nachts kan het vriezen. Er zijn zonnige perioden en het blijft droog. Na maandag wordt het opnieuw zachter en is kans op wat regen.

Vanochtend is het op veel plaatsen grijs en nevelig. In het noordwesten komt plaatselijk mist voor. Geleidelijk wordt het zicht in het noordwesten beter en kan de zon doorbreken. Ook in het zuidoosten breekt in de tweede helft van de ochtend de zon door en blijft het droog. Heel ander weer is het in een strook van Zeeland via Gelderland naar Drenthe en Groningen. Daar valt af en toe lichte regen of motregen.

Vanmiddag schijnt in het zuidoosten de zon en deze opklaringen breiden zich geleidelijk noordwestwaarts uit. In het uiterste noordwesten maakt de zon juist plaats voor bewolking en in de kustprovincies blijft het waarschijnlijk de hele middag bewolkt. In het noorden valt daarbij een beetje lichte regen of motregen, maar geleidelijk wordt het droog. De maxima komen uit op 8 à 9 graden. Er staat nauwelijks wind. Het waait zwak uit een oostelijke tot zuidoostelijke richting.

Vanavond klaart het regionaal breed op en komt vooral in de kustprovincies nog bewolking voor. Geleidelijk wordt het flink nevelig en plaatselijk kan ook mist ontstaan. Het blijft droog.

Komende nacht is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Daarbij is het flink nevelig en lokaal ook mistig. Waar het breed opklaart daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt en komt het regionaal tot vorst aan de grond. Daardoor kan het plaatselijk glad zijn. In bewolkte gebieden wordt het niet kouder dan 3 graden.

Morgenochtend is het regionaal grijs en flink nevelig, maar er zijn ook gebieden waar de zon schijnt. De kans op zon is het grootst in het zuiden en de meeste bewolking is waarschijnlijk voor het noorden. Het belooft een koude ochtend te worden met op veel plaatsen temperaturen van 1 à 2 graden boven nul. Het kwik stijgt slechts langzaam en waar het de hele ochtend bewolkt blijft is het tegen het middaguur amper 4 graden.

Morgenmiddag blijft er een tweedeling met regionaal veel bewolking, maar ook gebieden waar de zon flink schijnt. De kans op zon blijft het grootst in het zuiden en ook in het midden kan het zonnig zijn. In het noorden verloopt de dag hoogstwaarschijnlijk geheel grijs. Waar het de hele middag bewolkt blijft is het koud met een graad of 5. In de zonnige regio’s loopt de temperatuur op naar 8 à 9 graden.

Morgenavond zijn er wolkenvelden en waarschijnlijk vooral in de zuidelijke helft opklaringen. In de nacht naar zondag kan het vanuit het oosten op meer plaatsen opklaren. De kans op mist is klein. De minimumtemperatuur varieert van -1 graad in het oosten tot +2 graden in het westen.

Zondag blaast de zwakke tot matige oostenwind koude lucht naar ons land. De maximumtemperatuur komt uit op slechts 3 graden in het noordoosten tot 5 in het zuidwesten. Daarmee is het een stuk kouder dan normaal, want eind november zijn middagtemperaturen van 7-8 graden gebruikelijk. Het is prachtig najaarsweer met volop zonneschijn en het blijft droog. Als je naar buiten gaat is het fijn om een lekkere warme winterjas aan te hebben. Bovendien ruikt het buiten echt naar winter.

Na deze mooie zondag volgt een heldere en koude nacht waarbij het regionaal 2 tot 4 graden kan vriezen. Lokaal komt het zelfs tot matige vorst met een minimumtemperatuur onder -5 graden en dat is voor het eerst dit najaar. Er kan mist ontstaan.

Maandag start de dag koud met tijdens de ochtendspits temperaturen van -2 tot -5 graden. Daarbij is het regionaal mistig en door deze mist kan zich een mooi rijplaagje vormen. Dat betekent ook dat je weer extra tijd nodig hebt om je autoruiten te krabben en dat is ook in gebieden waar geen mist voorkomt het geval.

Met het opkomen van de zon verdwijnt de mist geleidelijk. Er zijn zonnige perioden, maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking langzaam toe. Daarbij stijgt in de loop van de dag de kans op een spatje regen. De maximumtemperatuur wordt pas aan het eind van de avond bereikt en bedraagt 4 graden in het zuidoosten tot 9 in het noordwesten. Overdag is het koud met 3-5 graden.

Dinsdag is het tijdelijk zachter met temperaturen die oplopen naar 7-9 graden. Daarbij heeft bewolking de overhand en is kans op wat regen.

De dagen daarna is het weer erg onzeker. Mogelijk wordt het opnieuw kouder met temperaturen die overdag rond 4 graden uitkomen, maar er zijn ook weermodellen die voor zachter weer gaan. Daarbij kan het 10 graden worden. Er is een mix van zon en wolken. Een groot deel van de tijd lijkt het droog te blijven, maar er zijn ook dagen met kans op wat neerslag.