Hoge temperaturen

16-06-2021 LEMMER – Het is volop zomer met veel zonneschijn en hoge temperaturen. Vanmiddag wordt het 29-32 graden en het blijft droog. Er volgt een plaknacht met minima tussen 17 en 22 graden, waarna het op donderdag nog heter wordt dan vandaag. De maxima komen uit op 30-35 graden. Vooral later op de dag neemt de kans op zware onweersbuien toe. Vrijdag en zondag blijft kans op onweersbuien en is het broeierig weer met 25-30 graden. Zaterdag is het met 17-25 graden duidelijk koeler en blijft het op de meeste plaatsen droog.

Vanochtend schijnt de zon volop en zijn enkele dunne sluierwolken te zien. Deze houden het zonlicht niet of nauwelijks tegen. Het warmt snel op. Rond 9:00 uur is het 17 graden in het noorden tot 22 in het uiterste zuiden. Tegen het middaguur is de temperatuur al gestegen naar 22-28 graden.

Vanmiddag is het volop zomer met veel zonneschijn en hoge temperaturen. De lucht is niet helemaal strakblauw, want er trekken dunne sluierwolken over het land. Ook ontstaan in het oosten en zuiden enkele stapelwolken. Tot buien komt het niet, het blijft de hele middag droog.

De maxima komen uit op 28 graden in het noorden tot lokaal 32 graden in het zuiden en zuidoosten. In het midden stijgt de temperatuur naar circa 30 graden en in de Randstad is het 29 à 30 graden. Aan zee kan in de loop van de middag een verkoelende zeewind opsteken. Landinwaarts waait een zwakke zuidoostenwind.

Deze zomerse woensdag is de zonkracht 7 tot 8. Als je gaat zonnen is het dan ook verstandig om je in te smeren. Door de krachtige zon kan je al in een kwartier verbranden.

Vanavond blijft het nog lang zonnig en warm. Je kunt prima buiten eten en lang op je balkon of je terras zitten. Het blijft namelijk droog. Rond 21:00 uur is het nog steeds zo’n 25-30 graden en wanneer de zon onder is, koelt het slechts langzaam af.

Komende nacht belooft dan ook een echte plaknacht te worden. De minima komen uit op 17 graden in het noorden tot 20 in het zuiden. In de steden is het nog een paar graden warmer. Aanvankelijk zijn er brede opklaringen, maar in de loop van de nacht bereiken enkele wolkenvelden met name het westen van ons land. In het uiterste westen is een onweersbui niet uitgesloten.

Morgenochtend is er een mix van zon en wolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar het westen maakt een kleine kans op een onweersbui. De temperatuur loopt razendsnel op. Rond 12:00 uur is het al 28-32 graden.

Er volgt een tropische middag met veel ruimte voor de zon. De temperatuur loopt op naar 30 graden in het westen tot 34 in het oosten. Langs de grens met Duitsland kan het zelfs 35 graden worden. Ook in de binnensteden is het heet met 33-35 graden. Door het hitte-eiland effect is het daar namelijk warmer dan op het platteland. De lucht is vochtig en dat betekent dat het benauwd aanvoelt buiten. Het blijft waarschijnlijk droog.

De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de stranden zorgt de wind voor verkoeling en valt de temperatuur een paar graden lager uit dan in het binnenland. Daardoor is het aan zee heel aangenaam weer.

Morgenavond is het nog lange tijd heet met tot laat in de avond temperaturen van ruim 30 graden. Een groot deel van de avond verloopt waarschijnlijk droog, maar geleidelijk neemt vanuit het zuiden wel de kans op onweersbuien toe. Vooral in de loop van de avond en in de nacht naar vrijdag kunnen dat hele zware buien zijn met veel bliksem, slagregens, hagelstenen en zware windstoten tot 90 km/uur. Ben je van plan om buiten naar het EK-voetbal te kijken, hou dan goed de radar en het weerbericht in de gaten om te zien of er onweersbuien op je afkomen.

Ten opzichte van donderdagmiddag en avond brengen de buien verkoeling, maar je huis flink laten afkoelen lukt deze nacht nog niet. De temperatuur daalt namelijk naar 17-19 graden op het platteland en 20-22 graden in de steden. Het is dus alweer een plaknacht.

Vrijdag wordt een broeierige dag met temperaturen van 25 graden in het westen tot ruim 30 in het oosten en zuidoosten. In het noordwesten is het een paar graden koeler. Het weerbeeld laat zon en wolken zien. Ook kunnen stevige onweersbuien ontstaan.

Zaterdag draait de wind naar het noordwesten en die blaast duidelijk koelere lucht naar ons land. De temperatuurverschillen zijn groot. In het noordwesten wordt het ’s middags 17 graden, terwijl het in het zuidoosten en oosten nog 25 graden kan worden. Het is ideaal weer om je huis door te laten luchten en het binnen een beetje af te laten koelen. Na zaterdag komt er namelijk opnieuw zeer warm weer aan. Er is kans op een enkele bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Daarbij zijn er wolkenvelden en zonnige perioden.

Zondag bereikt zeer warme lucht opnieuw ons land. Het kwik stijgt naar 25-30 graden, met de hoogste waarden in het zuidoosten. Een droge dag wordt het niet, want er kunnen fikse onweersbuien ontstaan. Ook is het niet geheel zonnig met een mix van zon en wolken.

Na het weekend wordt de hitte geleidelijk verdreven. Mogelijk loopt de temperatuur maandag nog flink op, maar vanaf dinsdag komen de maxima op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar uit van 20-24 graden. De zon krijgt veel ruimte en er is kans op enkele buien. Ideaal zomerweer dus om actief bezig te zijn!