Meer versoepelingen op komst

15-06-2021 LEMMER – Vanaf zaterdag 26 juni mogen er acht personen weer thuis worden ontvangen. Ook mogen er meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn weer toegestaan. De horeca mag tot middernacht open blijven en kunnen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Ook discotheken en nachtclubs mogen weer open, maar wel met toegangstesten.

Basisregels
De basisregels blijven vooralsnog verder wel gelden, zoals anderhalve meter, thuisblijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht, al is er in het kabinet wel een discussie gaande over de vraag of die mondkapjesplicht wel moet blijven zoals die is.

Het kabinet was aanvankelijk van plan een groot deel van deze stappen pas op 21 juli te nemen. Dat werd al vervroegd naar 30 juni en nu gaan er dus nog vier dagen af. Dat komt doordat de coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen sneller dan gedacht naar beneden gaan.

Komende vrijdag geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge waarschijnlijk een persconferentie. Het definitieve besluit moet daarvoor in de ministerraad genomen worden.