Mollentelling 2021

14-02-2021 LEMMER – De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat. Wat weten we eigenlijk over de mol? De mol komt (bijna) overal in Nederland voor, maar waar precies? We roepen iedereen op om op zondag 21 februari te zoeken naar mollen(sporen). Eerder was dit op 13 en 14 februari, maar vanwege de weersomstandigheden is de telling een week verlengd! Waarnemingen kun je doorgeven via Tuintelling.nl of via het speciale mollenmeldpunt voor bijvoorbeeld mollen buiten tuinen.

Hoe werkt het? 
1. Op 21 februari staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Mollentelling’ op de website vermeld. Klik hierop.
2. Geef aan wanneer je de mol(shoop) hebt gezien en bevestig de datum.
3. Klik op het plusje naast de mol om aan te geven hoeveel molshopen je hebt gezien. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.
4. Klik op ‘Voer mijn telling in’. Je telling is opgeslagen en telt mee voor de mollentelling. 

Waar moet je op letten?
Het belangrijkste is om de locatie in te vullen. Je mag uiteraard ook het aantal molshopen tellen en doorgeven (“aantal individuen”). De meest voorkomende sporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook verscholen zijn in het bos. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein.

Resultaten van vorig jaar
​De mollen(sporen)telling is opgezet naar aanleiding van het idee van Vroege Vogels om samen op een positieve manier de mol onder de aandacht te brengen. 

In 2019 was de eerste landelijke mollen(sporen)telling. De resultaten daarvan lees je hier.